Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Recordant la vessant artística de Joan Aliu

Escrit per a 16 de Juliol de 2021

  • Una exposició recupera material gràfic de l’activista cultural Joan Aliu que va morir el novembre del 2019.
  • Alfons López, periodista, dibuixant i amic d’Aliu és el comissari d’aquesta exposició.

El 22 de novembre del 2019 moria el palafrugellenc Joan Aliu, un activista cultural conegut sobretot per les seves tres dècades al capdavant de la Llibreria Mediterrània Espai Fórum. Avui, però, emmarcada en la Festa Major de Palafrugell, s’inaugura una exposició en la que es recorda la vessant artística de Joan Aliu.

Alfons López, periodista i dibuixant va coincidir amb Joan Aliu quan aquest va anar a treballar a Barcelona. En aquella època van forjar una amistat que encara perdura i que els va portar a treballar junts en diversos projectes. Al voltant de la trajectòria com a dibuixant, López recorda alguns dels seus treballs que van més enllà dels còmics La història de Palafrugell o Notes sobre Josep Pla.

En aquest sentit, recorda que una de les publicacions que més ressò va tenir va ser la que van fer sobre La història de Balears en còmic. Un llibre del qual se’n van publicar centenars de milers d’exemplars.

D’altra banda, sobre la figura en general de Joan Aliu, recorda que era una persona compromesa amb el seu temps. A més, López destaca que a través del dibuix, el palafrugellenc volia millorar les condicions de vida en un moment com era el de la transició.

Una exposició dividida en tres àmbits

Al voltant de la mostra, el periodista i dibuixant explica que estarà ubicada en dos espais: la Biblioteca i el Teatre Municipal. A més, està desglossada en tres àmbits diferents. Així, a la Biblioteca s’hi pot visitar “Pessics”, en la que hi ha material que no va sortir publicat enlloc.

Per la seva banda, al Teatre Municipal, al vestíbul hi ha una part de l’exposició dedicada a l’Àlbum de notes de Josep Pla. La sala d’exposicions està dedicada a la Història de Palafrugell en còmic.

Tota l’exposició està formada per material que Joan Aliu va fer estant a Palafrugell. Per últim, Alfons López avança que estan parlant amb l’Ajuntament perquè tota l’obra gràfica de Joan Aliu es pugui traslladar a l’Arxiu Municipal de Palafrugell. L’exposició es podrà visitar fins el 30 d’agost i també ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Josep Pla.

Podeu recuperar l’entrevista íntegra amb Alfons López al següent arxiu.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *