Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Quins canvis suposa la Fase 1?

Escrit per a 16 de Maig de 2020

Dilluns 18 de maig la regió sanitària de Girona i, per tant Palafrugell, entrarà a la Fase 1 de la desescalada. Però, quins canvis reals suposa el canvi a la Fase 1?

La millora en les xifres de contagiats i de morts per la COVID-19 durant la darrera setmana a les comarques gironines suposarà que es faci una passa més en la desescalada. A continuació resolem diversos dubtes sobre quins canvis suposa passar a la Fase 1:

Per on em puc desplaçar?

La Fase 1 permet desplaçar-se per tota la regió sanitària a la que es pertany. És a dir, es podrà circular per totes les comarques gironines. El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) especifica que, només en casos molt concrets, es permet la mobilitat cap a una altra regió sanitària. Així, puntualitza que “sanitaris, laborals, professionals o empresarials, de retorn a lloc de residència familiar, assistència i cura de gent gran, dependents o persones amb discapacitat, causa de força major o situació de necessitat o qualsevol altra de anàloga naturalesa”.

Així doncs, es podrà anar a les segones residències, sempre que aquestes estiguin dins la mateixa regió sanitària.

Es mantenen les franges horàries?

Sí en aquells municipis de més de 5.000 habitants. Per tant, en el cas de Palafrugell segueixen les franges horàries. Així, per exemple per sortir a fer esport només es pot de 6 a 10h i de 20 a 23h. Aquestes restriccions, però no afecten a les reunions familiars o amb amics ni per anar a una terrassa d’un bar o restaurant.

Com afecta als comerços i resturació?

Els bars i restaurants hauran de disposar d’un espai a l’aire lliure. L’aforament permès a les terrasses serà del 50%. No obstant això cal garantir que es mantindran les distàncies de seguretat. A més, en una mateixa taula o conjunt de taules hi podrà haver un màxim de 10 persones.

Pel que fa al comerç, les superfícies de menys de 400m2 que ja van poder obrir a la Fase 0 ho continuaran fent, però sense cita prèvia. Tot i això, han de garantir una distància física entre clients d’un mínim de 2 metres. En cas de no poder-ho complir només hi podrà haver una persona dins l’establiment.

Reunions familiars i amb amics

Malgrat que ja es permetran les reunions familiars i amb amics hi haurà restriccions. Es permeten reunions en grup de fins a 10 persones tant en domicilis particulars com en les taules de les terrasses dels bars. Tot i que, no es podran ajuntar famílies de més de 10 persones. Les reunions no tenen cap límit horari i es poden fer en qualsevol hora del dia.

Esglésies i centres de culte religiós

Amb l’entrada en vigor de la Fase 1 tornen a obrir les seves portes. Tot i que les esglésies o les mesquites només podran congregar un terç del seu aforament previst. Així, s’establiran estrictes mesures de seguretat i distanciament. A més, no es podran distribuir objectes ni tampoc estan permesos rituals amb aigua.

D’altra banda, les vetlles estaran permeses, però amb limitacions. En espais a l’aire lliure hi podrà haver un màxim de 15 persones i en espais tancats el límit serà de 10 persones.

Torna una part de la cultura

Biblioteques i museus reobriran les seves portes. En el cas de les biblioteques només estarà disponible el servei de préstec de llibres. Així que, encara no es pot quedar-se a estudiar o llegir el diari. Pel que fa referència als museus podran tornar a obrir, però amb un terç del seu aforament, però no es podran realitzar activitats complementàries.

D’altra banda, el BOE especifica que malgrat que es podrà anar a teatres, cinemes o altres actes completant només serà amb un terç de l’aforament i sempre que el públic pugui seure. En espais tancats el màxim serà 30 persones i si és a l’aire lliure de 200.

Per últim, una altra novetat de la Fase 1 és la reobertura dels Centres d’Alt Rendiment per a esportistes professionals.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *