Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Així funcionen les restriccions de la sequera a Palafrugell

Escrit per el 20 de Març de 2023

  • L’Ajuntament de Palafrugell prepara un reglament sancionador per si la ciutadania no respecta les restriccions, tot i que avança que serà l’últim recurs del consistori.

Palafrugell és un dels municipis amb restriccions d’aigua per sequera. S’apliquen en el reg, la neteja de vehicles, l’ompliment de piscines i la neteja de comerços i la via pública. El regidor de Medi Ambient, Marc Heras, avança a l’Esmorzar de Ràdio Palafrugell que s’està enllestint un reglament sancionador per si la ciutadania no respecta les restriccions.

El regidor detalla que la prioritat de l’Ajuntament de Palafrugell no és sancionar la població i que serà l’últim recurs. Però, demana més consciència sobre la situació de sequera. Estan reelaborant el document d’acord amb les mesures aplicades per l’Agència Catalana de l’Aigua.

Heras destaca que “l’aigua que estalviem ara permetrà tenir-ne més temps”. Afegeix que si no plou durant la primavera, a finals de l’estiu probablement hi haurà la fase d’emergència. Detalla que en anys amb més pluja aquesta època els embassaments haurien de pujar per les precipitacions i el desgel, però el punt de partida i els pronòstics són dolents. Destaca que si la primavera és normal “només allargarem uns mesos la declaració de fase d’emergència”.

Tenint en compte la situació, des de fa setmanes s’apliquen restriccions en el consum d’aigua. Marc Heras explica que sempre es prioritza el consum d’aigua de boca, és a dir, als habitatges.

Entre les mesures actuals, a grans trets, es prohibeix el reg de jardins. L’única excepció és la supervivència d’arbrat, com podrien ser les noves plantacions. En aquest cas, Rut Palomeque, tècnica de Medi Ambient, explica que s’ha de fer amb reg gota a gota o regadora, el mínim ús d’aigua i de 20 a 8 hores.

El reg de gespa queda prohibit. Només es permet en espais on es practiqui esport federat i en l’horari nocturn.

En el cas de la neteja de vehicles, només es pot fer en establiments amb aquesta finalitat. A casa, es poden netejar els vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula mitjançant l’ús d’esponja i galleda. Això també inclou les embarcacions.

Tampoc es permet l’ompliment de piscines. Per aquest motiu, les de nova construcció s’hauran de mantenir buides aquest estiu. En canvi, si ja està plena, es pot acabar d’omplir per la pèrdua per evaporació o la neteja.

En el cas dels comerços, els aparadors només es poden netejar amb esponja i galleda. En el cas de la neteja de la via pública només es pot fer amb aigua no potable procedent del freàtic, dipòsits d’aigua de pluja o aigua regenerada de la depuradora.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).