Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Un nou projecte buscarà tècniques per millorar la productivitat i la resiliència de les suredes davant del canvi climàtic

Escrit per el 16 de Novembre de 2022

La Fundació Institut Català del Suro enceta el projecte demostratiu “Difusió de les noves tècniques de gestió de la sureda per a la millora de la seva productivitat i resiliència” per donar continuïtat al coneixement generat amb el projecte Life+ Suber de gestió integrativa per a una millora de l’adaptació de la sureda al canvi climàtic, coordinat pel Consorci Forestal de Catalunya i cofinançat, entre d’altres, pel mateix Institut.

L’objectiu d’aquest projecte demostratiu és transferir aquest coneixement en noves estratègies de gestió forestal que siguin efectives per a les suredes per mitjà de la comparació de les parcel·les permanents de diferents rodals productius, ja siguin de prevenció d’incendis o de restauració de zones degradades. Albert Hereu, director de l’Institut Català del Suro, ens ho explica als matinals de Ràdio Palafrugell.

El projecte es portarà a terme durant els propers dos anys i compta amb el finançament del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya i del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

El context

El canvi climàtic constitueix una amenaça seriosa per a la conservació de les suredes, la producció sostenible de suro i la cadena de valor lligada a aquest producte, la qual cosa es pot traduir en una menor vitalitat i productivitat de suro degut a l’estrès hídric, un augment de les plagues o una freqüència més gran dels incendis forestals. És en aquest context que la incorporació de la gestió integral de noves tècniques i mètodes per millorar les capacitats d’adaptació de les suredes esdevé imprescindible. Deduir com mantenir les finques en les millors condicions possibles per millorar-ne la productivitat és una de les eines principals d’aquest projecte.

El projecte demostratiu es troba actualment a la primera fase de selecció dels rodals dels quals es farà el seguiment en base a la feina iniciada pel projecte Life+Suber i d’elaboració del protocol de recollida de dades. La segona fase consistirà en el processament de les dades obtingudes i diagnosi dels rodals, i la tercera i última fase serà de difusió dels resultats obtinguts per mitjà de les noves tècniques forestals innovadores.

La Fundació Institut Català del Suro

La Fundació Institut Català del Suro (ICSuro)  és una fundació privada sense ànim de lucre i de caràcter científic que té com a missió la valorització del sector surer, des del bosc fins el producte final.

L’ICSuro es va constituir l’any 1991 com a consorci público-privat i des del 2019 és una fundació privada que treballa per esdevenir una entitat referent a nivell mundial en la investigació del suro.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).