Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Un estiu 2021 amb més urgències que el 2020

Escrit per el 21 d'Octubre de 2021

  • Tan l’Hospital de Palamós com les Àrees de Salut Bàsiques de La Bisbal, Torroella, Palafrugell i Palamós registren més visites a urgències que l’estiu de l’any passat.
  • Les xifres, però, encara queden lluny de l’estiu prepandèmia del 2019.

Durant els mesos de juny, juliol i agost, a tots els centres de Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE) s’han atès un total de 47.762 urgències. Aquesta  xifra  representa un augment del 33,6% respecte el 2020, un any marcat sobretot per la pandèmia de la COVID19. En canvi, en comparació amb el 2019, suposa un descens de l’11,9%. Ha estat, en definitiva, un estiu 2021 amb més urgències que el 2020, però menys que el 2019.

Joan Manel Martínez, cap del Servei d’Urgències de l’Hospital de Palamós explica que aquest increment ve donat per l’augment de mobilitat gràcies a la vacunació. Tot i que també remarca que en ple estiu va esclatar la 5a onada. En aquest sentit, recorda que l’Hospital va haver d’aturar l’activitat quirúrgica per fer front a l’augment de casos de COVID.

Malgrat que no tenen el percentatge de visites relacionades amb COVID, durant la 5a onada, tots els llits de l’Hospital estaven ocupats per malalts de coronavirus. Un fet que va provocar molts canvis i que va portar el centre al límit.

Amb tot, un cop es va iniciar la davallada d’aquesta darrera onada de la pandèmia, l’Hospital va poder recuperar l’activitat normal.

El CAP de Palafrugell on més van créixer les urgències

Durant l’estiu, i amb la cinquena onada del COVID, els Centres d’Atenció Primària van arribar al límit del col·lapse. En aquesta línia, les dades també demostren l’increment d’urgències ateses. En conjunt, els quatre CAPs de la comarca han atès 29.505 visites a urgències,. Una xifra que suposa un fort increment respecte el 2020, de prop del 40% (38,6%). En aquest sentit, Joan Manel Martínez elogia la tasca que s’ha dut a terme des de l’atenció primària.

A més, el doctor Martínez recorda que la tasca dels CAPs no només era fer els tests a les persones amb símptomes, sinó que també hi va haver una tasca de seguiment.

Respecte a l’increment del nombre d’urgències, el centre en el que ha crescut més va ser el de Palafrugell. Un augment que també es va produir a Torroella i Palamós.

Amb tot, Joan Manel Martínez, que accedia al càrrec, just abans de l’estiu, fa una valoració personal positiva de la seva estrena en el càrrec en un moment complicat.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).