Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Situació a la residència Palafrugell Gent Gran

Escrit per el 16 d'Abril de 2020

  • Els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà fan un comunicat explicant com s’ha tractat el brot epidèmic a la residència palafrugellenca.

Com us avançàvem a inicis de setmana, des del SSIBE han volgut explicar la situació que s’està vivint a la residència Palafrugell Gent Gran (PFGG). Informen també, que a data d’avui 16 d’abril, dels 150 residents hi ha 46 positius. A més, actualitzen la dades de defuncions que s’eleven a 19.

El brot epidèmic per coronavirus a Palafrugell Gent Gran es va iniciar el 23 de març amb dos casos positius. Davant l’aparició de casos de COVID al centre residencial i per tal de poder fer una atenció sanitària adequada es va habilitar l’hotel “Vostra llar” de Palamós com a residència per traslladar els residents més autònoms i sense patologies.

Des del 23 de març i fins a l’actualitat, informen que es manté el brot epidèmic dins del centre. En aquest sentit, s’ha ampliat la unitat d’aïllament a tota la segona planta i amb un total de 75 llits. Aquesta unitat treballa per tal de garantir l’aïllament, a la vegada que el tractament necessari per als residents amb COVID-19.

Des del SSIBE també expliquen que a part del propi personal de centre, també s’ha dotat de metges i infermeres tant de l’ABS de Palafrugell com de l’Hospital de Palamós. Aquesta unitat està coordinada per la Cap de serveis sociosanitaris i una supervisora de l’Hospital de Palamós, ambdues personal expert.

La clínica poc present en pacients d’edat avançada, així com la poca sensibilitat d’algunes proves, dificulten el seu diagnòstic en fases inicials. Tanmateix, apliquem tots els mitjans diagnòstics disponibles i davant del dubte es confirma amb la prova PCR.

Tests ràpids per ser més eficients

El diumenge 5 d’abril es va rebre el test ràpid d’antigen, que és útil en les fases inicials de la malaltia (1-3 dies) on ens detecta l’antigen del virus. Davant el brot de casos a PFGG es va acordar prioritzar la seva utilitat al centre i es va realitzar el test a tots els residents que no tenien el coronavirus. Així, el test va permetre detectar 11 residents asimptomàtics i positius, que van ser traslladats a la planta d’aïllament.

D’altra banda, el dissabte 10 d’abril es va obtenir el test ràpid serològic. Aquest mesura la resposta immune desprès del contacte. És útil per saber si s’ha passat la malaltia i detectar residents que han estat en contacte amb la malaltia. Es va realitzar un anàlisi a tots els residents del geriàtric essent negatiu en tots els casos. Aquest dimarts 14 d’abril s’ha tornat a realitzar el test ràpid d’antigen per detectar possibles nous casos en fases inicials, i s’han detectat 3 residents positius, que han estat traslladats a la unitat d’aïllament.

Amb tot, l’actual situació a la residència Palafrugell Gent Gran és de 46 positius i 19 morts per coronavirus. A més, pel que fa al personal del centre, fins a la data s’han fet 56 proves de PCR i hi han sortit 13 professionals positius.


Opinions dels lectors
  1. Derek Ann Tunnicliffe el 17 d'Abril de 2020 a les 10:26

    Fantastic information,keep up the good work,we have a residence in Palafrugell,at moment in the UK due to lockdown,all the best.

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).