Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Ruta per la història romana de Llafranc

Escrit per el 7 d'Octubre de 2021

  • La visita impartida per l’arqueòleg Antoni Rojas tindrà lloc el dissabte 9 d’octubre a les 11h i recordarà la Llafranc romana i la seva activitat comercial.
  • L’activitat l’organitza al Museu del Suro és gratuïta i s’emmarca en les Jornades Europees de Patrimoni 2021.

Aquest dissabte 9 d’octubre, tindrà lloc una visita guiada organitzada pel Museu del Suro de Catalunya-Palafrugell. Aquesta serà una ruta per la història romana de Llafranc. L’encarregat de dirigir l’activitat, serà l’arqueòleg Antoni Rojas que ha explicat que aquest nucli de Palafrugell va tenir molta importància pel comerç marítim durant l’Imperi Romà.

En primer lloc, l’arqueòleg Antoni Rojas ha recordat que es tracta d’una activitat emmarcada en les Jornades Europees de Patrimoni. D’entre els objectius de l’activitat, es troba fer conèixer la història del municipi i divulgar la preservació del seu patrimoni cultural.

La romanització també va arribar a les costes del Baix Empordà

En aquest punt de l’entrevista, Rojas descriu l’activitat com un viatge en una època on la muntanya de Sant Sebastià de la Guarda era construïda i ocupada pel col·lectiu d’ibers. Unes construccions que des dels seus inicis, van començar a evolucionar fins a convertir-lo en un punt clau de l’activitat comercial del territori.

Durant la visita, es farà un recorregut des dels inicis de l’aparició d’aquestes construccions romanes fins als usos d’aquestes construccions. En aquest sentit, Rojas detalla que el de Llafranc va ser un dels ports comercials més importants del Mediterrani.

D’entre altres raons que es mostraran durant la visita a partir de la documentació arqueològica, es mostraran les construccions dedicades a la producció i comerç del vi. Tal com avança Antoni Rojas, es demostrarà la producció agrícola del Baix Empordà durant l’època romana, posant el focus en Llafranc.

“A Llafranc a partir del segle XX tot es va anar tapant”

Per concloure, Rojas destaca la diferència entre Llafranc i Empúries. I és que a la població d’història grecoromana de l’Alt Empordà, no s’hi ha construït tant com a Llafranc. Per tant, es van poder recuperar moltes restes arqueològiques.

En canvi, a Llafranc es va anar construïnt sense aturadaor, sobretot a partir del segle XX. Un fet que, segons l’arqueòleg, ha deixat un munt d’història sepultada per les edificacions. No obstant això, durant la visita d’aquest cap de setmana es podran descobrir molts aspectes rellevants de la història romana de Llafranc.

Finalment recordar que l’activitat és gratuïta i disposa de places limitades. Per a informació i reserves, cal contactar al 972 30 78 35 o info@museudelsuro.cat . A continuació, adjuntem l’entrevista completa amb l’arqueòleg i dinamitzador de l’activitat Antoni Rojas.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).