Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Repàs als 29 anys d’Anna Aguiló com a directora de la Fundació Josep Pla

Escrit per a 12 d'Agost de 2021

  • El 31 d’agost Anna Aguiló deixarà la direcció de la Fundació Josep Pla després de, pràcticament, 3 dècades al capdavant.
  • Un dels moments claus per a la Fundació va ser la celebració de l’any Pla el 1997.

Després de 29 anys al capdavant de la Fundació Josep Pla, Anna Aguiló tancarà aquesta etapa el proper 31 d’agost. El 1992, Aguiló començava la singladura com a directora de la fundació, un lligam que continuarà atès que formarà part del patronat i hi farà tasques de voluntariat. Tot seguit, l’encara directora, fa un repàs dels moments claus de l’entitat, des dels orígens fins a la consolidació.

El passat 16 de juliol s’anunciava que Francesc Montero ocuparia la direcció de la Fundació Josep Pla per la jubilació d’Anna Aguiló. Montero agafarà les regnes de la fundació a partir de l’1 de setembre. De fet, els darrers quinze dies d’agost serviran perquè Aguiló faci el traspàs al figuerenc.

Tot i que la Fundació neix el 1974, no és fins el 1990 que es fa l’acte fundacional amb la redacció dels estatuts. L’activitat, però, no va començar fins el 1992, un moment en el que tot estava per fer com destaca Anna Aguiló.

Durant el repàs per la història dels inicis de la Fundació, Aguiló declara que el més complicat va estar buscar referents i models a seguir, així com comptar amb el suport de l’administració. En aquest sentit, un dels aspectes rellevants d’aquests primers anys va ser la creació dels Espais Escrits. La xarxa de patrimoni literari català que també ha estat dirigida per Aguiló.

D’altra banda, respecte els objectius de la Fundació Pla hi havia dues vessants. Per un costat, la promoció de la lectura de l’obra de l’escriptor i, per l’altre, la relació amb el món acadèmic. Així, Aguiló apunta tres elements claus: la creació de la Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona, la Biblioteca Josep Pla i el Centre de documentació.

comiat Anna Aguiló
Acte de comiat de l’Anna Aguiló a les instal·lacions de la Fundació Josep Pla.

L’any Pla com a consolidació de la Fundació

Un altre de les dates claus que destaca Aguiló és l’any 1997, quan es va commemorar el centenari de Josep Pla. Assegura que l’acollida i participació de la societat amb el projecte “va superar les expectatives dels mateixos fundadors”.

Sobre l’activitat actual, la que ha estat directora durant, gairebé, trenta anys declara que, del que està més orgullosa, és de poder oferir una programació anual i estable des de la Fundació.

Per concloure, Aguiló comparteix que aquest canvi d’etapa és positiu, tant en l’àmbit personal com professional per la vida de l’entitat. A continuació, assegura que no és un adéu, ja que seguirà formant part del patronat i hi continuarà col·laborant.

Finalment, a continuació es pot recuperar la conversa íntegra al repàs als 29 anys d’Anna Aguiló com a directora de la Fundació Josep Pla.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *