Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Reivindiquen els programes de cribratge de càncer de còlon

Escrit per a 31 de Març de 2021

  • L’AECC – Catalunya contra el Càncer reivindica la prevenció d’aquest tipus de càncer que va se el segon que més morts va causar a Catalunya durant el 2020.

Avui 31 de març es commemora el Dia Mundial per a la Prevenció del Càncer de Còlon. En aquest sentit, des de l’AECC – Catalunya contra el Càncer reivindica que, malgrat la pandèmia, es mantinguin els programes de cribratge de càncer de còlon. De fet, expliquen que durant la pandèmia del coronavirus, es va deixar sense avisar el 40% de la població.

Montse Salvachua, psicooncòloga de prevenció de la delegació a Girona de l’AECC – Catalunya contra el Càncer recorda que, conjuntament amb el càncer de mama, la Sanitat Pública ofereix programes de cribratge massius.

Coincidint amb el Dia Mundial per a la Prevenció del Càncer de Còlon, des de l’AECC reclamen que es mantinguin els programes de cribratge. En aquesta línia, durant la primera onada de la pandèmia, aquests es van suspendre. No obstant això, Salvachua apunta que ja s’està tornant a posar al dia

D’altra banda, des de l’Associació, també reclamen que aquest programa que es fa a Catalunya, també arribi a totes les comunitats autònomes.

El segon tipus de càncer amb més mortalitat a Catalunya

El càncer de còlon, segons expliquen des de l’AECC Catalunya contra el Càncer, va ser el segon que més morts va causar al país, només per darrera del de pulmó. En aquest sentit, Salvachua, destaca que la prevenció a través de l’anàlisi de sang oculta en femta és molt important per detectar el càncer precoçment.

Per aquest motiu, a les persones entre 50 i 69 anys se’ls envia una carta perquè vagin a les farmàcies a recollir el “kit” per fer l’anàlisi. Aquests mostren si hi ha sang oculta en la femta. Montse Salvachua recorda que només es poden adquirir aquests “kits” si s’ha rebut la carta o a través del metge de capçalera.

Així doncs, la prevenció, com en tots els tipus de càncer, en el de còlon és molt important per poder curar al pacient. Podeu recupera l’entrevista amb la psicooncòloga de prevenció de l’AECC Catalunya contra el Càncer al següent arxiu.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *