Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Reinterpretant els usos del suro

Escrit per el 6 d'Octubre de 2021

  • La Fundació Insititut Català del Suro i l’Elisava, la facultat de Disseny i Enginyeria de la UVIC presenten els millors dissenys i prototips de productes fets amb suro.

Fins el maig del 2022 es podran visitar al Museu del Suro de Catalunya – Palafrugell els dissenys finalistes del projecte conjunt de l’Institut Català del Suro i l’Elisava. Un projecte que té per objectiu formar i difondre sobre els diversos usos del suro. En aquest sentit, parlem amb l’Albert Fuster, director acadèmic de l’Elisava i amb Maria Verdum, tècnica de R+i+D de l’ICSuro.

L’alumnat de 4t curs del Grau de Disseny i del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial, durant el curs passat van aprofundir en el món del suro. Així, des de la Fundació ICSuro van mostrar als i les estudiants les diverses propietats d’aquest material. Maria Verdum, tècnica de Recerca i Desenvolupament de la Fundació destaca que encara hi ha molta desconeixença entorn el suro. En aquesta línia, detalla com van treballar amb l’alumnat.

La formació, per tant, va permetre donar a conèixer altres usos del suro més enllà del taps. A més, també es va canviar la mirada de l’alumnat respecte aquest material. Una evolució del projecte que, fins i tot, també va sorprendre als tècnics de la Fundació.

Per la seva banda, Albert Fuster, director aca`demic d‘Elisava recorda que no és la primera vegada que fan un projecte amb l’ICSuro. Un treball conjunt que, través del suro, permet ressaltar valors com la sostenibilitat o l’economia circular.

Prototips amb una utilitat real

Respecte als prototips finalistes s’ha de destacar que tots són útils. És a dir, que han estat pensats perquè es puguin acabar materialitzant. En aquest sentit, la tècnica de R+i+D de la Fundació destaca el projecte “Planta’t” de Berta Abad, Laura Masdeu i Júlia Vera, que consisteix en uns discs de suro barrejat amb llavors per cultivar a casa. També el disseny de Nils Kamming i Liam Kelly, “La Surera” una motxilla dissenyada per millorar el confort a l’espai urbà.

Albert Fuster s’ha mostrat molt satisfet per la feina fet per part de tot l’alumnat. A més, destaca que hi han dissenys que obren la porta a crear nous models de negoci.

Amb tot, de la Fundació Institut Català del Suro també han quedat molt contents pels diversos projectes desenvolupats. Per això, encaren amb ganes la possibilitat d‘establir noves sinèrgies seguint el mateix objectiu.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).