Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Programa de prescripció social a Palafrugell

Escrit per a 23 d'Octubre de 2019

Amb Nacho Pascual, director del Centre d’Atenció Primària de Palafrugell hem comentat el programa de prescripció social que s’ha iniciat a Palafrugell. Aquest projecte té com a objectiu promoure la salut emocional i el benestar dels seus habitants. Així, des del CAP es derivaran les persones amb problemes anímics relacionats amb situacions vitals a les diferents activitats que porta a terme el teixit associatiu de la vila. Això sí, amb la prèvia adhesió al programa de les entitats. El programa és fruit del treball conjunt de l’Ajuntament de Palafrugell, el CAP i l’Agència de Salut Pública de Catalunya. A més, també compta amb la col·laboració de Càritas Palafrugell.

El programa neix arran d’una proposta dels propis professionals d’atenció primària del CAP de Palafrugell. Així ho explica Nacho Pascual a Ràdio Palafrugell.

En aquesta línia, Pascual remarca que ja tenen evidència que les relacions socials milloren la salut.

Així doncs, és anar una passa més enllà del que s’estava oferint fins ara. Aquest és un programa pioner, ja que, actualment, només hi ha 4 o 5 centres de salut a tot Catalunya que l’estan duent a terme.

Així doncs, la prescripció social suposa un altre tipus de recepta per a aquest tipus de pacients. En aquest sentit, el fet de compartir un entorn social i relacionar-se amb altra gent pot ajudar a millorar alguna de les causes del malestar pel qual han acudit al seu centre de salut. Pel director del CAP de Palafrugell, l’èxit del programa està en el fet que la relació entre metge i pacient és més estreta.

Com es duu a terme a Palafrugell?          

El personal sanitari emet una recepta en forma de prescripció social, detallant quina activitat o actiu de salut pot ajudar-lo i deriva el pacient que ho necessita a una professional que facilita la seva participació regular en activitats comunitàries. Així, l’activitat ajuda a desenvolupar recursos socials i psicològics, promociona un reforç positiu i ajuda a mantenir un estil de vida actiu.

Més de 170 propostes        
En aquest sentit, a Palafrugell s’han identificat 170 actius de salut, que poden augmentar a mesura que se n’identifiquin de nous. En Nacho Pascual ens explica què és un actiu de salut.

Aquests actius s’han realitzat a partir d’un mapeig d’actuacions i recursos relacionats amb la salut comunitària del municipi a través del cercador-web “Actius i Salut” de l’Agència de Salut Pública. A més, el programa de prescripció social també beneficia, de retruc, les entitats del Tercer Sector ja que pretén aconseguir que els seus serveis arribin a persones a les quals fins ara els costava molt d’arribar.

Entrevista íntegra amb Nacho Pascual, director del CAP de Palafrugell

Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *