Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Palafrugell prohibeix construir noves piscines durant un any

Escrit per el 23 de Febrer de 2024

  • Onze piscines construïdes els últims mesos s’han omplert tot i la prohibició

L’Ajuntament de Palafrugell decretarà, durant un any, una suspensió de llicències per a la construcció de noves piscines al municipi. La mesura anirà al ple municipal d’aquest dimarts 27 de febrer. La decisió arriba després que els últims dies s’ha detectat que 11 piscines que tenien permís per construir-se però no per omplir-se per la sequera, ara estan plenes d’aigua. La decisió arriba després que ERC i els Comuns anunciessin que presentarien una moció que demanava precisament prohibir noves piscines.

L’alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, explica que, mentre duri la moratòria, volen modificar el reglament de piscines per adequar les condicions amb què es podran dissenyar i construir.

Segons l’alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, “l’objectiu de la suspensió passa per adequar el Pla d’Ordenació Urbana en relació a les piscines per tal d’afrontar els reptes del canvi climàtic i per tant, cal adequar les dimensions, les fondàries i la gestió eficient de l’aigua entre altres aspectes on el paradigma urbanístic ha canviat en relació als darrers anys”.

L’alcalde critica que, des de l’entrada en fase 1 d’emergència, s’han detectat “onze piscines al municipi que tenien la llicència corresponent de construcció però que no han respectat la limitació que no els hi permetia omplir-la degut a la sequera,”. Per això, els obriran expedients sancionadors. Els han enxampat arran de les inspeccions que ha fet la policia. Entre altres, amb l’ús de drons.

Així, l’alcalde ha anunciat que s’adaptarà el Pla General d’Ordenació del municipi al canvi climàtic.

ERC i els comuns reivindiquen la mesura

L’ordre del dia del ple municipal del pròxim dimarts, publicat aquest divendres al matí, ja incloïa una moció conjunta d’Esquerra Republicana i Palafrugell en Comú Podem anomenada “Sobre mesures extraordinàries d’estalvi d’aigua”. Minuts després que l’equip de govern anunciés la moratòria de piscines, els dos partits han fet públic que el text que pretenien aprovar al ple demanava, precisament, que es prohibís fer més piscines. Per això, donen per fet que l’alcalde els ha agafat la idea.

En declaracions a Ràdio Palafrugell, la portaveu republicana, Mònica Alcalà, assegura que l’Ajuntament “ha escoltat” les seves propostes però critica que no s’ha pogut fer un debat.

El portaveu dels comuns, Josep Ferrés, també reivindica la idea com a pròpia.

La moció també demana sol·licitar permís per aprofitar aigua regenerada de l’estació depuradora de Vall-llobrega per serveis municipals, en cas que sigui necessari o els punts de captació d’aigua municipals actuals s’exhaureixin.


Opinions dels lectors
  1. Francesc Fabrellas el 28 de Febrer de 2024 a les 13:50

    Jo estic totalment en desacord. Cal pensar que una bona part de l’economia de la zona, directa o indirectament, depèn del turisme i de les segones residencies. El Baix Empordà és una de les zones més boniques del món, el que fa que sigui una zona molt selecte, fet que es reflexa en el seus preus de la vivenda i les estades vacacionals. Si volem que vingui gent amb diners, gent que busca un lloc meravellós on poder estar i viure amb el màxim de condicions, no els podem restringir luxes i comoditats. No ens poden enganyar a nosaltres mateixos, la gent no va a Palafrugell per anar a passejar amb bicicleta o a fer treking. Evidentment, també es pot fer i se’n pot gaudir, però és allò que es fa si es vol, i que també val la pena fer, però no és el motiu per venir a Palafrugell. Tot l’Empordà s’ha desenvolupat desde sempre perquè la gent ha volgut venir-hi, ja sigui per turisme o per venir a viure. No és una zona industrial, i els diners només venen i seguiran venint si oferim al “client” allò que n’espera. Potser faig una comparació massa extrema, però a algú se li ha passat per el cap prohibir els casinos a Las Vegas, o que la gent no pugui tenir piscines a Miami? També em sorprèn veure que sigui l’unic municipi en decidir quelcom així, o és que no hi ha piscines a Platja d’Aro o a Sant Feliu? També em passa per el cap pensar que si no es pot fer una piscina, sempre hi ha l’opció de tenir-ne una d’aquestes de plàstic, i mira que n’hi he de ben grosses. Com contempla aquest fet la nova normativa? I per acabar, jo sempre acabo pensant amb el que faria un americà desde una visió de negoci, i és que endavant amb les obres, que hi hagi feina per el constructors, jardiners i tota la resta de negoci Palafrugellenc que depèn de la gent que ve. Això si, si voleu fer una piscina, feu-la, però per omplir-la caldrà fer servir aigua que haureu de comprar allà on us direm, al preu que us direm i si voleu, haureu de lliurar-ne la mateixa quantitat a la xarxa pública. Quin problema hi ha en portar aigua d’altres indrets a on n’hi ha? Segur que en volen vendre i nosaltres en volem comprar. Si, ja sé que aquesta opció no és del tot sostenible, però ningú no ha vist pomes al super que venen d’Italia o de Sud Africa, amb les pomes xulíssimes que tenim a Torroella? I ningú s’ha queixat ni ha dit res…. Potser la gent seguirá venint, ja ho veurem, segur que d’altres destins ja s’estan aprofitant de la situació per ofertar vacances amb piscina. Però tinguem-ho clar, si volem gent amb diners i que els deixi aquí, no podem restringir expectatives. Evidentment, accepto i respecto d’altres enfocs, però la realitat no es pot obviar tant a la lleugera. Un ajuntament no pot restringir ni prohibir res que tingui un impacte positiu al municipi, ha de buscar opcions de gestió i veure la millor manera de manegar la situació. Moltes mercès.

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).