Palafrugell en Comú Podem vol crear espais per a joves al centre de Palafrugell
Escrit per Ràdio Palafrugell el 10 de Març de 2023
- L’Hospital de Palafrugell es convertiria en un alberg per a joves; can Saló, en un espai de formació d’oficis i el Mercantil, en una “biblioteca sorollosa”.
Palafrugell en Comú Podem defensa la creació d’espais per a joves al centre de Palafrugell. Consistiria una zona de formació prop de Can Genís, de lleure a plaça Nova i de preservació del patrimoni al Museu del Suro. Es faria amb l’obertura de l’antic Hospital, de can Saló i el Mercantil. Josep Ferrés destaca que els joves han de tenir espais al centre i no als afores.
En un acte al Museu del Suro el dijous, 9 de març, es van tractar els eixos sobre la salut, l’educació, la cultura, el jovent i la promoció econòmica de Palafrugell. Hi van assistir com a ponents Jesús Gich, professor de filosofia i número 3 de la candidatura; Rosa Pascual, infermera i número 6; Alba Soler, mestra; Josep Capellà, tècnic en turisme i desenvolupament local; Carles Feixa, antropòleg social; i el candidat, Josep Ferrés. L’actual regidor, Alfons Rius, va presentar l’acte.
Josep Ferrés va mostrar-se crític amb els partits que proposen la construcció de nous equipaments públics. Va defensar que cal restaurar i obrir els que ja hi ha. Per exemple, que l’Hospital de Palafrugell es converteixi en un alberg per a joves o per a professors que venen a fer substitucions. I que la cuina sigui gestionada per l’alumnat d’hostaleria. O bé, que la casa i fàbrica Esteva, can Caló, sigui un espai per formar els joves en jardineria, fusteria, serralleria o hostaleria.
La Biblioteca de Palafrugell i l’Àrea de Joventut haurien de gestionar el Mercantil, un punt de trobada de joves per afavorir les relacions al centre de la vila. Jesús Gich, el número 3 de la candidatura, va explicar que ha de ser un indret lúdic.
El Mercantil inclouria un espai per a un “estudi sorollós”. Se situaria a la primera planta amb monitors que ajudarien als joves en els estudis.
També, Ferrés va afegir la recuperació de l’Escola del Mar que va funcionar durant disset anys a l’Hotel La Torre de Calella. Va explicar que Palafrugell ingressa uns 1,2 milions d’euros per la instal·lació de les boies i “ningú, ni tan sols el regidor responsable, sap en què s’han gastat els diners”. Per aquest motiu, l’escola es finançaria amb part dels ingressos, un cop s’hagi resolt la instal·lació de les boies ecològiques per protegir la posidònia.
Va avançar que l’escola s’hauria de situar a Tamariu. Ferrés va destacar que del camí de Palafrugell a Tamariu i al mateix nucli hi ha espais que permetrien estudiar el cicle de l’aigua i l’ecosistema, com la font d’en Cruanyes, la riera de Tamariu o la bassa del Burro.
Per altra banda, es va defensar la creació de l’habitatge social perquè els joves puguin emancipar-se. Ferrés va destacar que cal evitar noves construccions i que la pressió urbanística arribi a Palafrugell. En aquest sentit, es faria mitjançant la restauració de can Salgues. Es vol potenciar la relació social entre joves i grans i que no esdevingui un gueto.
A més, també es va destacar la importància de la cultura local i el canvi de model de la ciutat amb més vegetació per millorar la salut de la ciutadania.