Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Les propostes electorals de la setmana: les millores del PSC en l’esport a Palafrugell i la preservació del fons marí dels Comuns

Escrit per el 9 de Març de 2023

  • En un taller participatiu es va acorar revisar les aportacions econòmiques a les entitats, millorar les instal·lacions del camp del Gregal, potenciar la zona esportiva del Mas Mascort i la creació d’una marca esportiva de Palafrugell, entre altres.

Aquesta setmana el Partit dels Socialistes de Palafrugell ha decidit revisar les aportacions econòmiques a les entitats, millorar les instal·lacions del camp del Gregal, potenciar la zona esportiva del Mas Mascort i la creació d’una marca esportiva de Palafrugell, entre altres. Per altra banda, Palafrugell en Comú Podem demana protegir el fons marí aquest estiu amb boies ecològiques. També, ha destacat més mesures com reduir la velocitat de les embarcacions o limitar les de lloguer, entre altres.

El PSC de Palafrugell proposa augmentar les instal·lacions esportives i les aportacions als clubs

El Partit dels Socialistes de Catalunya a Palafrugell vol revisar les aportacions econòmiques a les entitats esportives, millorar les instal·lacions del camp del Gregal, potenciar la zona esportiva del Mas Mascort i la creació d’una marca de Palafrugell, entre altres.

Més de 25 persones de diferents entitats i disciplines del sector dels esports van participar en el primer taller participatiu amb les associacions de Palafrugell, en el qual es va plantejar la necessitat d’un impuls important a l’activitat esportiva. A la reunió, es va acordar la necessitat d’arribar a un ampli acord entre Ajuntament i entitats per afrontar els reptes de futur.

Entre les propostes, destaquen la revisió i millora de les aportacions econòmiques a les entitats, el pla de millora i reforma de les instal·lacions del Gregal i del camp de futbol i vestidors. També, es va acordar l’execució de la nova zona esportiva del Mas Mascort, amb la previsió d’un nou pavelló, un nou camp de futbol i una pista per a ciclisme. A més, es vol crear unes beques per a la pràctica de l’esport, vincular-lo amb l’activitat formativa i com a element de cohesió social i progrés i realitzar activitats esportives vinculades a la vela.

El candidat socialista a les pròximes eleccions municipals de Palafrugell, Juli Fernández, assegura que la primera trobada servirà per preparar el programa electoral. També, es va acordar la creació de la marca Palafrugell Esport 365, per incentivar l’activitat esportiva amb l’activitat econòmica i potenciar el paisatge.

Palafrugell en Comú Podem destaca la preservació del fons marí amb boies ecològiques i la limitació de les embarcacions de lloguer

Palafrugell en Comú Podem demana preservar el fons marí aquest estiu en les més de 28.000 operacions de fondeig. Proposen la creació de camps de fondeig amb boies ecològiques a les zones de recés de la costa, en xarxes de 10×10 m o 12×12 m i destinats a vaixells d’eslores inferiors a 6 a 8 metres, tal com es fa a Palamós i altres llocs de la costa catalana.

El candidat dels comuns, Josep Ferrés, destaca que les concessions són anuals renovables fins a 4 anys. Per aquest motiu, afirma que es poden reescriure per arribar a nous acords. I afegeix que progressivament s’ha d’anar reduint la potència dels motors de les embarcacions fondejades, no superar els 15 CV i exigir una titulació mínima per a tots els patrons responsables de les barques, independentment de la potència dels motors. Palafrugell en Comú Podem afirma que és important reduir la mobilitat i els riscos i fomentar el lleure de la costa per als vaixells locals com a prioritat.

Ferrés afegeix que és important limitar el parc d’embarcacions de lloguer a un 25% del total, a preus raonables per als habitants de Palafrugell, i evitar qualsevol augment de les places existents. Destaca que no és el mateix tenir una barca fondejada tot l’estiu utilitzada només per una família que una barca que sigui utilitzada per 120 famílies. A més, afegeix que hi ha altres opcions a part de la navegació a motor, com ara la navegació a rem i la vela lleugera, que no necessiten fondeig, però requereixen una ocupació de platja durant tot l’any que actualment no està prevista en els plans d’ús.

Per aprofitar millor les boies, proposa l’ús d’una aplicació mòbil que permeti als vaixells transeünts llogar-les en absència dels titulars. Afegeix que el parc de boies de Calella, Llafranc i Tamariu ha de ser adequat per a aquest ús i el pagament per temps d’estada ha de ser proporcional al preu del lloguer de la boia. D’aquesta manera, els vaixells transeünts podrien contribuir a reduir la factura final de lloguer per als usuaris habituals.

Ferrés destaca que en un inici la inversió per reorganitzar la gestió i el manteniment dels parcs de les boies recauria dels cànons entre els concessionaris i l’Ajuntament. Però, en un futur, els diners caldria invertir-los per crear una Escola del Mar amb seu a Tamariu.

Palafrugell en Comú Podem proposa les mesures afirmant que durant quatre mesos, unes nou-centes embarcacions de petita eslora fondegen entre Tamariu i Calella de Palafrugell en les diverses concessions per a camps de boies del terme municipal. Durant aquest temps, la freqüència mitjana de les embarcacions és de dos cops a la setmana i moltes són de motor. El candidat destaca que l’activitat nàutica d’esbarjo a la temporada representa unes 28.000 accions de fondeig amb àncora a la costa, sense tenir en compte les embarcacions de fora del terme municipal. La pràctica de la vela per al lleure es limita als cursets i la major part de l’activitat nàutica es du a terme a les cales i punts de recés dels termes municipals de la zona.

A més, Ferrés destaca que l’Ajuntament de Palafrugell va encarregar un estudi sobre les praderies de posidònia al terme i va identificar 49,31 Ha de praderies, equivalents a 10 camps de futbol, i 679 espècies de fauna i flora marina. Després d’haver ingressat més d’1,2 milions d’euros, l’Ajuntament ha rebut un requeriment del departament de Medi Natural exigint que les boies de fondeig siguin ecològiques i que es duguin a terme accions per a la preservació de les fanerògames.

Ferrés afegeix que el Club Vela Calella “és l’ase dels cops” perquè “des de l’Ajuntament s’ha manifestat que ha de posar les boies ecològiques primer”. El candidat expressa que el camp de boies del club fa tres dècades que es va instal·lar i que els blocs de formigó es troben recoberts de fanerògames. Afegeix que durant els quatre mesos que dura la concessió, les boies de superfície que uneixen els morts floten gràcies a unes boies intermèdies que impedeixen que les cadenes llaurin el fons i s’enredin durant el borneig de les embarcacions per mantenir intacta la vegetació del fons marí.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).