Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Palafrugell apujarà l’IBI i la taxa d’escombraries

Escrit per a 27 d'Octubre de 2021

  • Josep Piferrer justifica la pujada del 2% sobre els Béns Immobles per fer front a l’augment de despeses del consistori. A més, destaca que és una pujada mínima, respecte la que han fet altres ajuntaments.
  • L’oposició en bloc vota en contra de les noves ordenances fiscals pel 2022 proposades per l’equip de govern.

L‘Ajuntament de Palafrugell va aprovar ahir les noves ordenances fiscals del 2021. Ho va fer, únicament, amb els vots a favor de l’equip de govern, ja que l’oposició va votar-hi en contra. Entre les modificacions de les ordenances fiscals destaca l‘augment d’un 2% de l’IBI i l’increment d’un 5% la taxa d’escombraries. A més, els rebuts domiciliats de l’IBI, fins ara tenien una bonificació del 2% que passarà ser de l’1%.

El punt número 9 del ple celebrat aquest dimarts al consistori de Palafrugell va ser el que va generar debat. No en va, es presentaven les ordenances fiscals del 2022. Josep Piferrer, alcalde del municipi justificava l’augment d’un 2% sobre l’Impost de Béns Immobles (IBI). Argumentava la necessitat d’incrementar-lo per fer front a les despeses de l’Ajuntament.

Respecte a l’agument del 2% remarcava que des del consistori han fet tots els esforços possibles per tal que aquest increment sigui el mínim.

L’oposició en contra de les noves ordenances fiscals

La resposta de l’oposició a aquesta modificació de l’IBI va ser negativa i, de fet, va ser un dels principals arguments per votar en contra de les ordenances fiscals. Així, des de Ciutadans, Joan Farré demanava la rebaixa d’aquest impost per tal d’incentivar la despesa de les famílies.

Palafrugell en Comú Podem, en paraules del seu portaveu, Alfons Rius, van emetre “un rotund no” a la proposta. Rius apuntava que les famílies no mereixen un augment, ja que encara estan patint les conseqüències de la pandèmia.

Per últim, el cap de l’oposició, Juli Fernández (PSC) recordava que en el ple passat demanva la congelació d’impostos i taxes de cara al 2022. Una petició que va ser rebutjada. Per fer una radiografia del que ha suposat la pandèmia i perquè no s’haurien d’incrementar els impostos i taxes donava les dades de l‘atur a Palafrugell a final d’any del 2019, el 2020 i la previsió per aquest 2021. Així, explicava que de les 980 persones aturades a finals del 2019, la previsió és que es tanqui el 2021 fregant els 2.000 aturats. A més, apuntava que al final, els ciutadans que tenien domiciliats els rebuts pagaran prop d’un 3% més d’IBI que el 2020.

Fernández també recordava el fet que l’augment de l’IBI afecta per igual a tots els immobles. Així, repercuteix tant a una persona que tingui una pis a la Sauleda com a una que tingui una casa a primera línia de mar. Apuntava, per tant, a la possiblitat de tenir en compte la capacitat econòmica dels ciutadans.

La taxa d’escombraries pujen un 5%

Respecte a les taxes que es veuen modificades, destaca l’increment en la taxa d’escombraries que serà del 5%. Una puja que segons explicava Piferrer es fa pel nou contracte d’escombraries que tindrà el municipi a partir del 2022. I que es repetirà de cara a les ordenances del 2023.

Respecte aquest augment, els Comuns ho van trobar “vergonyós” per l’actual funcionament de la recollida d’escombraries. Per la seva banda, un comprensiu Juli Fernández entén l’augment d’aquesta taxa, però no la puja de la resta de taxes, com el 2,5% de les ocupacions de via pública.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *