Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


OceanCats: un repte esportiu i de divulgació científica

Escrit per el 16 de Setembre de 2020

  • Martí Ramírez, un dels membres d’aquest projecte ens explica la missió de l’equip que va molt més enllà del repte de creuar l’Atlàntic amb un bot a rems.

L’any 2019 un grup de remers es van unir per afrontar el repte de travessar l’oceà Atlàntic amb un bot a rems, sense motor. Aquesta fita, però ha quedat en un segon terme atès que el projecte també té una vessant científica i de conscienciació mediambiental. Per tot això, OceanCats és un repte esportiu, però també de divulgació científica.

El projecte de OceanCats està format per 5 persones: Sergi Franch, Marc Grabulosa, Martí Ramírez, Quim Planells i Juanba Romero. Als estudis de Ràdio Palafrugell hem rebut la visita de Martí Ramírez. El projecte, ens explica, va néixer amb la idea de completar la travessia, a rem, de l’Atlàntic. Així, el que va començar com una idea utòpica, es va acabar materialitzant dos anys enrere amb la formació de l’equip, tot i que, arribar a les amèriques a rem és el darrer objectiu del projecte.

Per tant, una de les branques d’aquest projecte està en donar visibilitat a la problemàtica dels microplàstics. En aquest sentit, Ramírez destaca que col·laboren amb la Universitat de Barcelona, a través del mostreigos que fan mensualment a la costa de Palamós. Unes mostres que es fan a través d’una xarxa que arrosseguen mentres remen. Martí Ramírez dona més detalls.

Així doncs, aquestes mostren fan pal·lès que malgrat sembli que l’aigua és neta, hi ha molts fragments de plàstics que no es perceben. Uns microplàstics que arriben al mar per culpa dels humans.

Aquesta divulgació científica des d’OceanCats també la fan arribar a les escoles. Un dels objectius del projecte és incidir en els infants.

Martí Ramírez amb la malla que fan servir per fer els mostreigos. Font: oceancats.org

Creuar l’Atlàntic, objectiu 2022

Pel que fa a la banda esportiva, la travessia de l’oceà Atlàntic ha queda en un segon pla. De fet, l’objectiu de l’equip és abordar-la de cara l’any 2022. En aquest sentit, però s’han marcat altres reptes, començant per aquest cap de setmana. Així, del 18 al 20 de setembre faran la “Baixada de la Costa Brava“, que consisteix en remar de Portbou a Blanes en el que també han rebut el suport de l’Ajuntament de Palafrugell.

Un tret de sortida que servirà com a prova de foc per observar com funcionen com equip. En aquesta línia, un factor molt important també serà l’aspecte psicològic. Com remarca Martí Ramírez, el cap és tan o més important que el físic.

Aquest serà el primer repte dels OceanCats, però ja en tenen d’altres de planificats fins arribar a l’objectiu final.

Tota una sèrie de travessies en les que l’objectiu també serà donar-se a conèixer i, així, aconseguir patrocinadors. D’altra banda, amb Martí Ramírez també hem aprofundit en com serà l’embarcació que necessitaran i altres aspectes relacionats amb la branca científica.

Podeu recuperar l’entrevista íntegra al voltant d’OceanCats i d’aquest projecte esportiu i de divulgació científica al següent arxiu.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).