Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Nous projectes a l’Institut Català del Suro

Escrit per a 28 de Setembre de 2020

  • En l’actualitat, treballen amb diferents línies estratègiques conjuntament amb la Diputació de Girona.
  • Pròximament, es publicaran dues guies sobre la modernització del sector i les seves noves aplicacions.

Des de Ràdio Palafrugell, hem conversat amb l’Albert Hereu, director de la Fundació Institut Català del Suro, i amb Maria Verdum, directora tècnica del projecte GO SUBER en la modernització del procés d’extracció del suro.

Per començar, l’Albert Hereu ens ha exposat les diferents línies estratègiques a seguir fins al 2025, aprovades des del Patronat de la Fundació de l’Institut. En l’actualitat, se centren en la nova llei vitivinícola, la qual busca aprofundir en les garanties de qualitat que caracteritzen els vins catalans. Entre les esmentades garanties, es troben els taps de suro, amb un reconeixement tecnològic i de relació directa amb la qualitat del vi.

Projectes d’interès comú amb la Diputació de Girona

Així mateix, amb la recent visita de la diputada de medi ambient, i vicepresident de la Diputació de Girona, es va acordar treballar conjuntament per desplegar projectes d’interès comú. Entre ells, es troben investigar de manera continuada en la contribució del tap de suro en la qualitat del vi, l’aprofitament sostenible dels boscos d’alzina surera, en la innovació, en la recerca de noves aplicacions del suro, i en la comunicació del sector surer pel seu coneixement tant territorial com internacional.

Un bon exemple del treball que realitzen per al coneixement tant en l’àmbit territorial con internacional, és la dedicació d’activitats arreu de la cultura surera. Conjuntament amb l‘Àrea de Promoció Econòmica, realitzen la Ruta Turística del Suro, resultat de la fusió de la cultura surera amb el potencial turístic de les zones de ruta.

Noves aplicacions del suro

D’altra banda, com a mostra de les noves aplicacions, ja existeixen projectes i prototips en marxa, com els escocells a Palafrugell, o alguns camps de futbol amb base de suro sota la gespa a Girona.

Respecte a l’activitat productiva de la indústria del tap de suro, tot i el confinament, no ha aturat la seva producció. El sector alimentari és un dels sectors menys afectats quant a la seva producció. Tot i això, l’activitat econòmica s’ha reduït aquests mesos de la mà del descens del turisme a Espanya. Però, gràcies a l‘exportació, s’ha pogut equilibrar la producció.

Finalment, l’Albert Hereu aclareix que encara queden projectes i inversions per concretar dins totes les línies estratègiques que es volen seguir.

Projecte GO SUBER

Seguim la conversa amb Maria Verdum, l’encarregada de la direcció del projecte GO SUBER. El projecte, consisteix en la modernització del procés d’extracció del suro. Els canvis facilitaran l’extracció i permetrà incorporar personal sense formació especialitzada.

Altrament, el projecte engloba més línies d’innovació, com serien les noves aplicacions del suro no tapable i subproductes derivats del sector surer taper. En podeu veure un exemple dins del mateix institut, on trobareu una façana amb una composició 50% vegetal, que pretén veure la seva capacitat per a la descontaminació d’aigües.

Properes guies sobre noves aplicacions i la modernització del sector surer

Al llarg del mes d’octubre d’aquest any, es publicarà la guia sobre les noves aplicacions del sector surer i sobre la modernització del sector surer.

Des de la web de l‘Institut Català del Suro, aniran actualitzant la informació sobre la publicació de les guies i com obtenir-les.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *