Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


L’Hospital de Palamós incorpora la videofluoroscòpia com a prova diagnòstica d’imatge

Escrit per el 24 de Gener de 2021

  • Les proves es van iniciar a l’hospital a finals de novembre de 2019 i són d’utilitat per pacients amb transtorn de deglució (disfàgia).
  • Conversem amb Ivet Clemente, del SSIBE, per conèixer els detalls del protocol de les proves i dels seus resultats.

Nerea Cabello per Ràdio Palafrugell, entrevista per Rafel Corbí.

L’Hospital de Palamós ha incorporat la videofluoroscòpia com a prova diagnòstica d’imatge. Les proves es van iniciar a l’hospital a finals de novembre de 2019 i són d’utilitat per pacients amb trastorn de deglució (disfàgia). A continuació, la Ivet Clemente del SSIBE ens detalla el protocol de les proves i quin és el resultat en els pacients.

Des d’octubre del 2020 se’n realitzen periòdicament un cop al mes.

Des del 15 de novembre de 2019 els serveis de Rehabilitació i Diagnòstic per la Imatge han realitzat un total de 26 videofluoroscòpies. Cal tenir en compte que entre març i juliol de 2020, no es van poder fer arran de la pandèmia de la COVID-19.

Per a poder realitzar la videofluoroscòpia, l’Hospital de Palamós ha incorporat el software necessari al Servei de Diagnòstic per la Imatge i la formació dels tècnics de radiologia. Alhora, al setembre del 2019 es va acreditar Ivet Clemente, logopeda del Servei de Rehabilitació, a l’European Society of Swallowing Disorders.

Això suposa evitar desplaçaments fora de la província, ja que fins ara els pacients eren derivats a l’hospital de Mataró. Ara, en canvi, els pacients de Girona es podran fer la prova a l’Hospital de Palamós.

Què és la videofluoroscòpia?

En primer lloc, la prova suposa un benefici per al pacient disfàgic ja que millora la rapidesa en la previsió del diagnòstic i tractament que el Servei de Rehabilitació proposarà.

A més, tal com ens avança la Ivet, la disfàgia és una de les principals problemàtiques que presenten més freqüentment els pacients que s’han recuperat del COVID-19.

La videofluoroscòpia és una prova radiològica dinàmica que permet observar la mecànica de la deglució i estudiar les possibles alteracions; permet, doncs, diagnosticar la disfàgia orofaríngia. Així ens la presenta Ivet Clemente.

La disfàgia

D’altra banda, preguntem a la Ivet sobre la disfàgia. Aquesta ve provocada perquè la musculatura que intervé en el procés de deglució no funciona correctament per diverses causes, fent que part de l’aliment no passi per l’esòfag, sinó que travessa per vies respiratòries fins a arribar als pulmons.

Els pacients amb disfàgia es deriven al Servei de Rehabilitació i els/les logopedes valoren si requereix la prova.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).