Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


L’hemeroteca digital sobre Josep Pla serà una realitat el 2022

Escrit per a 7 de Desembre de 2021

  • La càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona està elaborant el projecte ‘Pla digital’. Una plataforma en línia en la que es podran consultar els articles de l’escriptor palafrugellenc.

La Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona, amb col·laboració amb la Fundació Pla, fa mesos que treballa per posar en línia tots els articles que l’escriptor palafrugellenc va escriure. Aquesta tasca ingent abraça des dels primers textos, al voltant del 1917 fins a finals dels anys 70. La idea en la que es treballa és que l’hemeroteca digital sobre Josep Pla sigui una realitat el 2022.

Francesc Montero, director de la Fundació Josep Pla i coordinador del projecte ‘Pla digital‘ detalla que es tracta d’una feina continuada. En aquest sentit, apunta que mai se sap quan es pot trobar un nou article. Fins al moment han recollit 60 mitjans en els que Pla hi va escriure i, no només de catalans o espanyols. Un fet que posa de manifesta que el periodisme del palafrugellenc era reclamat arreu.

Tot i que l’objectiu és que l’hemeroteca digital sobre Josep Pla estigui disponible a partir de la primavera, no es descarta posposar la posa en marxa del servei. Així, Montero, explica que la finalitat és que sigui realment útil per als usuaris.

En tot cas, reconeixen que quan es posi en marxa tenen molt clar que no hauran pogut catalogar tots els textos de Josep Pla. Per això, serà un recurs viu i que s’anirà actualitzant amb el temps, també amb la participació dels propis usuaris.

Una eina que va més enllà del món acadèmic

El cercador, més enllà d’oferir la possibilitat de buscar per títols o dates, també permetrà cercar per topònims, noms de persones, etc.. En aquesta línia, el coordinador de ‘Pla digital’ reconeix que aquest aspecte és el que els està comportant més hores.

Des de la Càtedra treballen perquè sigui fàcil de fer servir i que no només serveixi per l’àmbit acadèmic, sinó també lúdic. Així, volen impulsar una eina dinàmica i senzilla, però que sigui molt precisa.

Així doncs, l’hemeroteca digital sobre Josep Pla apunta al 2022, en el que serà una eina més per divulgar el llegat de l’escriptor palafrugellenc. Podeu recuperar l’entrevista íntegra amb Francesc Montero al següent arxiu.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *