Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Les diverses espècies del peix aranya

Escrit per el 26 d'Agost de 2020

  • La varietat que va causar la mort del jove garrotxí de 16 anys a Platja d’Aro és de les menys comuns al nostre litoral.
  • Actualment es troba en època de reproducció i per això està més agressiu.

Avui parlem de les diverses espècies del peix aranya arran de la mort d’un jove de 16 anys a Platja d’Aro fa dues setmanes a causa de la picada d’aquesta espècie. Ho fem posant-nos en contacte amb el biòleg, expert en fauna marina, Xavier Salvador.

Primer de tot cal explicar que dins l’espècie de peix aranya hi ha 5 variants. Així la més comuna a la nostra zona és l’aranya blanca (Trachinus draco). D’altra banda, la que causa més picades, per accidents, és la coneguda com aranyó (Echiichthys vipera). Cap de les dues espècies, però, ataca directament.

Respecte a l’aranya fragata (Trachinus araneus), la varietat que va causar la mort d’un jove a Platja d’Aro, Xavier Salvador indica que no és una espècie molt habitual de la Costa Brava.

Actualment l’aranya fragata es troba en època de reproducció. Així és més agressiva que de costum. Xavier Salvador detalla el ritual que fan quan se senten amenaçades.

Un ritual i un atac que es poden veure en aquest vídeo gravat pel propi Salvador.

Manca de pedagogia

Davant l’accident de fa 10 dies a Platja d’Aro, Xavier Salvador lamenta que no hi hagi hagut la suficient informació sobre aquesta espècie en concret i que s’hagi generalitzat.

En aquesta línia de no generalitzar, el biòleg explica que l’aranya fragata es pot diferenciar fàcilment de les altres espècies. Així aquesta subespècie presenta unes taques negres circulars al llarg del cos. Per tant, per evitar atacs futurs cal saber-la identificar.

Per últim, també hem volgut saber si hi ha altres espècies marines al nostre litoral que puguin ser perilloses pels banyistes. En aquest sentit el biòleg marí explica que hi pot haver picades de meduses, però que aquestes tampoc ataquen directament. Així com tampoc ho fan les milanes (Myliobatis aquila) que tot i que disposen d’un fibló que pot fer uns 20 centímetres de llarg no ataquen si no se senten amenaçades.

Avui doncs hem parlat de les diverses espècies del peix aranya que es poden trobar a la Costa Brava. Una conversa amb el biòleg Xavier Salvador que podeu recuperar al següent arxiu.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).