Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


La Cuina de L’Empordanet impulsa el projecte “De la Llotja a la Cuina”

Escrit per a 1 de Setembre de 2021

  • Es tracta d’un projecte de valorització de la pesca local
  • Amb ‘De la Llotja a la Cuina’, La Cuina de l’Empordanet compta amb la col·laboració del Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava
  • S’han tirat endavant trobades entre cuiners del col·lectiu gastronòmic i pescadors de la Costa Brava, que s’han fotografiat i enregistrat en vídeo.
  • S’està editant un llibre de receptes; i es faran visites a escoles d’hostaleria.
  • Les fotografies, obra de Lluís Català, ja es poden visitar a Palamós i L’Escala, i els vídeos, d’Òscar Vall, a YouTube

El col·lectiu gastronòmic La Cuina de l’Empordanet promou el projecte de valorització del peix de les llotges de la Costa Brava ‘De la Llotja a la Cuina’. ‘De la Llotja a la Cuina’ compta amb la col·laboració del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) Costa Brava i és una operació co-finançada pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca.

La iniciativa té diversos objectius com són incrementar el coneixement de les bondats gastronòmiques del producte de pesca local i, per tant, la seva demanda i valor de mercat; prestigiar els restauradors incidint en l’ús del peix i marisc de la Costa Brava; valoritzar una sèrie d’espècies pesqueres seleccionades en particular així com el conjunt de la pesquera en general; i, especialment, posar en valor la feina dels pescadors.

Així ens ho explicava als matinals de Ràdio Palafrugell en Vicenç Fajardo, de la Cuina de l’Empordanet

Per tal de tirar endavant ‘De la Llotja a la Cuina’, des de La Cuina de l’Empordanet, amb la col·laboració del GALP Costa Brava, s’ha treballat a través de tres eixos.

El primer descriu el vincle professional i necessari entre pescadors i restauradors. El que s’ha fet és emparellar 17 cuiners del col·lectiu amb 17 pescadors dels ports de Roses, L’Escala, L’Estartit, Palamós i Blanes. S’han trobat per intercanviar vivències i opinions referents als seus sectors professionals.

A partir d’aquí, s’estan elaborant unes càpsules de vídeo de cada una de les trobades produïdes pel realitzador audiovisual Òscar Vall que es poden començar a veure al canal de YouTube de La Cuina de l’Empordanet i un reportatge fotogràfic a càrrec de Lluís Català que ja s’exposa en tres espais exteriors com són el Port de Palamós, la façana del Restaurant El Roser 2 de L’Escala, i el Centre d’Interpretació del Peix (MARAM), també a L’Escala. 

El segon eix és la creació d’un llibret de receptes culinàries ideades pels xefs del col·lectiu. S’han triat 17 espècies pesqueres locals que es volen potenciar gastronòmicament, i cada una d’elles s’ha convertit en l’ingredient principal d’una recepta. Del llibret, que s’està editant, se’n faran 1.000 còpies que es trobaran a les llotges i a diferents peixateries de la Costa Brava.

Finalment, també s’està treballant en la presentació del projecte, tant dels vídeos com de les receptes a través de demostracions en directe, a diferents escoles d’hostaleria de la demarcació de Girona. En concret, a l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona, a l’Escola d’Hostaleria de l’Alt Empordà de Figueres i a l’INS Baix Empordà de Palafrugell. Aquestes visites tindran lloc tan bon punt comenci el curs acadèmic.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *