Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


La Càtedra d’Estudis del Suro lliurarà els premis a la recerca sobre el suro al Museu del Suro

Escrit per el 15 de Desembre de 2022

  • L’acte de reconeixement tindrà lloc aquest dijous, dia 15 de desembre, a les 7 de la tarda, al Museu del Suro de Catalunya, a Palafrugell.
  • Les premiades són la professora de la UAB Margarita López Antón i la investigadora postdoctoral de la UdG Sandra Fernández Piñán.
  • La Càtedra d’Estudis del Suro lliura els premis “Santiago Zapata” per primera vegada.

La Càtedra d’Estudis del Suro lliurarà aquest dijous dia 15 de desembre els premis a la recerca sobre el suro “Santiago Zapata”. La primera edició d’aquests guardons reconeix els treballs de les professores i investigadores Margarita López Antón (UAB) i Sandra Fernández Piñán (UdG). La directora de la Càtedra d’Estudis del Suro, Rosa Ros, ens ho explicava al programa “Així És La Vida” de Ràdio Palafrugell.

L’acte tindrà lloc a les 7 de la tarda a l’auditori del Museu del Suro de Catalunya, a Palafrugell. La càtedra és una iniciativa de la Universitat de Girona (UdG), l’Ajuntament de Palafrugell i del Museu del Suro, i es va presentar el passat mes de gener de 2022. Així ens explica la Dra. Rosa Ros el seu primer any de funcionament.

Presentació de la Càtedra a principis de 2022

Premis Santiago Zapata a la recerca sobre el suro

Els premis compten amb dues categories. En la primera modalitat, el treball premiat és “La industria del corcho como manufactura doméstica. Trabajando en el hogar para el mercado. Calonge (Baix Empordà) en el siglo XIX”, realitzat per la professora associada d’Història econòmica a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Margarita López Antón.

L’objectiu és localitzar i analitzar el treball de les dones en la manufactura surera abans de la mecanització, quan la producció es portava a terme en petits tallers o a domicili. Per fer-ho s’analitza el padró de població de Calonge de 1881, un dels pocs que declaraven l’activitat de les dones, a més d’altres fonts complementàries.

En l’altra modalitat es distingeix el treball titulat “Transcriptomic analysis of cork during seasonal growth highlights regulatory and developmental processes from phellogen to phellem formation”, de la investigadora post-doctoral del departament de Biologia de la UdG Sandra Fernández Piñán.

L’objectiu és comprendre els mecanismes moleculars que engloben des de la formació de la capa mare del suro, anomenada fel·logen, fins a la maduració de les cèl·lules de fel·lema o súber que es formen a partir d’aquesta capa mare.

L’acte comptarà amb la presència de les guanyadores dels premis; l’alcalde de Palafrugell, Joan Vigas; la directora de la Càtedra d’Estudis del Suro, Rosa Ros; i Marc Heras, en representació del Museu del Suro.

Per a més informació:
Museu del Suro de Catalunya
Tel. 972 30 78 25
www.museudelsuro.cat
info@museudelsuro.cat


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).