Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Es presenta a l’auditori del Museu del Suro la Càtedra d’Estudis del Suro

Escrit per el 21 de Gener de 2022

  • Hi intervindran els representants de les institucions promotores -la Universitat de Girona, l’Ajuntament de Palafrugell i el Museu del Suro de Catalunya-, així com la Dra. Rosa Ros, directora de la Càtedra.
  • Serà a les 19 hores.

Una càtedra d’estudis del suro

La proposta de creació de la Càtedra d’Estudis del Suro és una iniciativa de la Universitat de Girona, l’Ajuntament de Palafrugell i el Museu del Suro de Catalunya, tres institucions amb una llarga trajectòria de col·laboració.

Respon a la voluntat d’impulsar la recerca multidisciplinària, tant de l’àmbit humanístic i social com del científic i tècnic, sobre allò que sovint s’anomena “el món del suro”. Aquest inclou des de la matèria a la cultura, passant per les suredes i les indústries, amb l’ànim de donar-la a conèixer dins i fora l’àmbit acadèmic, atorgant una atenció especial als territoris surers, tant de Catalunya com d’altres regions i països. Ens ho explica la doctora Rosa Ros, directora de la càtedra i professora de la Universitat de Girona.

Quines són les accions inicialment previstes?

La càtedra permetrà dur a terme activitats per a impulsar la recerca relacionada amb el suro, des de les diferents perspectives que engloba. Aquesta càtedra oferirà accions com les següents:

  • Promoció de la recerca i la transferència. Esdevindrà una plataforma per vehicular l’expertesa universitària amb les demandes de recerca per part d’empreses o institucions del sector surer, enfortint la transferència i contribuint a promoure la col·laboració conjunta.
  • Creació del premi a la recerca “Santiago Zapata” adreçat a estudiants que hagin abordat la temàtica surera en els seus treballs de final de màster o de grau, així com a investigadors en general.
  • Impulsar la creació d’un Centre de Documentació del Suro.
  • Col·laborar amb les tasques d’inventari i estudi del patrimoni material moble i immoble, així com del patrimoni immaterial del sector.
  • Organització de conferències, jornades, seminaris i congressos. La Càtedra organitzarà activitats de difusió del coneixement d’aspectes relacionats amb el món del suro, adreçats al públic en general i als estudiants de la Universitat. Així mateix, organitzarà seminaris o congressos més especialitzats, amb la intervenció d’investigadors d’altres àmbits territorials, per tal de marcar línies d’actuació i recerca conjuntes.

A més, permetrà posar en contacte les empreses i les institucions amb la Universitat de Girona perquè hi hagi connexió amb les demandes reals del mercat.

Dra. Rosa Ros, directora de la Càtedra

La directora de la Càtedra, la doctora Rosa Ros, és professora titular d’Història i Institucions econòmiques a la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Girona. És membre del Departament d’Economia i forma i part del grup de recerca sobre ‘Història de les Societats Rurals’, dins l’Institut de Recerca Històrica.

La seva recerca en relació amb el món del suro ha donat lloc, entre d’altres, a les publicacions següents:

Llegat de l’activitat surera

És indubtable la rellevància de les activitats relacionades amb el suro en aquelles zones del territori on s’han desenvolupat. L’explotació, transformació i comercialització del suro va donar lloc a l’activitat manufacturera més important de les comarques gironines en els segles XIX i primera meitat del XX, i la seva influència ha arribat fins als nostres dies.

D’altra banda, l’activitat surera ha deixat com a herència un sector forestal de gran riquesa ambiental, que planteja reptes crucials de gestió silvícola i paisatgística, i de manteniment de serveis ecosistèmics. També ha llegat un important patrimoni material (incloent-hi un paisatge i un urbanisme modelats per l’activitat surera) i immaterial (des de la cultura i l’etnografia a la gastronomia) a preservar i valorar. El sector ha de fer front avui a problemes com el canvi climàtic, l’aparició de plagues o la competència de substitutius sintètics a la indústria, però també pot aprofitar noves oportunitats ofertes per la tecnologia.

Presentació al Museu del Suro

Per acabar, la presentació de la Càtedra d’aquesta tarda permetrà donar-la a conèixer i remarcar la seva rellevància, amb la presència dels representants de les institucions promotores.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).