Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Joieria Ferrer, Diploma al Mèrit Ciutadà

Escrit per a 21 de Juliol de 2021

  • Hem conversat amb en Joan Resplandis; fill de la Mercè Ferrer i l’Antoni Resplandis, propietaris de la Joieria Ferrer.
  • Resplandis comparteix la història familiar de les quatre generacions rere el negoci de la Joieria Ferrer i l’Òptica Ferrer.

L’Ajuntament de Palafrugell ha entregat als Tallers Serratosa, Can Gelpí i Joieria Ferrer de Palafrugell el Diploma al Mèrit Ciutadà pels seus 100 anys d’història. En aquesta ocasió, hem conversat amb en Joan Resplandis; fill de la Mercè Ferrer i l’Antoni Resplandis, propietaris de la Joieria Ferrer.

Article de Josep Maria Bartomeu al Dominical el maig del 2013, sobre la història de la Joieria Ferrer de Palafrugell.

Salvi Ferrer i Invert, de Pont de Molins, es va traslladar l’any 1865 a Palafrugell i va obrir una rellotgeria a l’actual Carrer Estret (abans dels texts de Pla, carrer Sant Antoni). Després de lluitar per sobreviure el negoci que no va tancar en tots els anys del conflicte, l’any 1950 el negoci va passar de pare a fill. Doncs, l’Antoni Ferrer, l’avi d’en Joan Resplandis, va ser qui va fer-se càrrec.

Una generació més tard, amb només quinze anys, la filla única del matrimoni d’Antoni amb Teresa Vila, la Mercè Ferrer, va seguir aprenent l’ofici. Fins que, uns anys més tard, la Mercè va casar-se amb l’Antoni Resplandis, optometrista.

El matrimoni va decidir reconvertir en òptica la botiga del Carrer Estret, i traslladar la joieria l’any 1970 al carrer Rabal Superior. Anys més tard, van tenir dos fills: La Maria Teresa Resplandis i en Joan Resplandis. Així doncs, la Maria Teresa va seguir a l’òptica, i el nostre entrevistat en Joan, a la joieria conjuntament amb la seva mare fins al darrer any del negoci, l’any 2020.

La Joieria Ferrer ha decidit no continuar amb el negoci

Joieria Ferrer - Joan Resplandis (Foto: Ferran Castelló)
En Joan Resplandis a les instal·lacions del Coqui Parc, el seu actual negoci.

Conversant sobre el tancament de la Joieria Ferrer, Resplandis parla d’un Palafrugell que “ha canviat molt”. No només la vila, sinó també les tendències de consum del públic actual. Qualifica el món de la joieria de “molt complicat” i recorda que en l’últim any, a Catalunya, han tancat unes 65 rellotgeries i joieries de l’ofici.

Les generacions de Palafrugell que van fer créixer al poble

Des de l’any 2013, l’Ajuntament de Palafrugell entrega els guardons dels Diplomes al Mèrit Ciutadà de la Vila. Aquesta distinció es concedeix a persones, entitats, agrupacions, institucions, empreses, comerços, etc, que mereixen la gratitud de Palafrugell per activitats destacades en el camp cívic, cultural, esportiu, comercial o d’altres que donin prestigi a la vila.

Els 3 premiats, juntament amb l’alcalde de Palafrugell i una representació dels regidors del Consistori. (Comunicació Palafrugell)

Preguntat sobre l’acte d’entrega dels Diplomes al Mèrit Ciutadà d’ahir a la tarda, Resplandis qualifica la jornada de molt emotiva. Afegeix que aquest reconeixement, és de molt agrair perquè reconeix la feina d’anys d’aquelles generacions de Palafrugell que van fer créixer al poble.

Tot i que la Joieria Ferrer ha decidit no continuar amb el negoci, en Joan Resplandis es mostra content davant la notícia que els companys Tallers Serratosa i Can Gelpí si seguiran amb el negoci.

Finalment, adjuntem l’entrevista completa amb en Joan Resplandis a l’enllaç de continuació:


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *