Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Extreuen un niu de vespa asiàtica d’un penya-segat a Calella de Palafrugell

Escrit per a 6 d'Agost de 2020

  • L’actuació va tenir lloc el passat 30 de juliol a la zona de l’Hotel Sant Roc de Calella de Palafrugell.

La setmana passada l’empresa Stop Plagues a petició de l’àrea de Medi Ambient va extreure un niu de vespa asiàtica d’un penya-segat a Calella de Palafrugell. Després de ser informats de la presència d’aquest rusc i valorar-ne la perillositat per a les persones se’n va fer l’extracció el passat dijous 30 de juliol.

Sergi Travessa, tècnic de l‘àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell ha explicat com es va realitzar aquesta actuació. Primer de tot, ha comentat que la Policia Local els va alertar de la presència d’un niu de vespa asiàtica a la zona dels penya-segats de l’Hotel Sant Roc. Després que l’inspector de l’àrea comprovés que el rusc estava situat en una zona perillosa, l’empresa Stop Plagues va procedir a extreure’l.

L’actuació es va fer de nit per dos motius. El primer perquè es quan totes les vespes estan dins del rusc i el segon per evitar la presència humana.

D’altra banda, Sergi Travessa ha recordat que des de l’àrea de Medi Ambient es tenen en compte diversos factors a l’hora d’eliminar un niu de vespa asiàtica. Així, es té en compte l’època de l’any i la freqüència de pas de la gent per la zona en la que s’ha detectat.

A partir d’aquests factors hi ha una escala de perillositat de la presència del niu. El protocol marca que s’han d’extreure tots aquells que tinguin un risc mitjà amb agreujant i alt.

Increment de nius de vespes asiàtiques

Des que el 2016 va ser detectat el primer niu d’aquesta espècie invasora, any rere any, la presència d’aquests ruscs ha anat en augment. L’any passat ja se’n van retirar 9 a tot el municipi de Palafrugell.

Tot i que l’ideal seria poder retirar tots aquells nius actius que es detecten, els costos, de moment, fan impossible que es pugui fer. No obstant això, les empreses estan treballant en noves tècniques d’extracció més senzilles. Això ajudaria a poder tenir més controlada aquesta espècie invasora que és tan agressiva contra la abella de la mel.

Així, aprofitant el fet que es va extreure aquest niu de vespa asiàtica a Calella de Palafrugell hem recordat què cal fer si se’n detecta algun. Cal posar-se en contacte amb l’àrea de Medi Ambient (972 61 31 00) i des d’allà valoraran si aquest comporta un risc i s’ha de retirar. Podeu recuperar l’entrevista íntegra amb Sergi Travessa al següent arxiu.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *