Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Es reuneix la primera taula de mobilitat del Baix Empordà

Escrit per a 26 d'Octubre de 2021

  • S’hi van plantejar-se grans reptes com la mobilitat a peu interurbana, la mobilitat en bicicleta, així com la potenciació del transport públic

La Taula de Mobilitat del Baix Empordà és un òrgan participatiu, informatiu, consultiu, de reflexió, debat, de consens i de compromís. Formen part d’aquest òrgan els alcaldes de la comarca i les entitats del sector empresarial, turístic, mediambiental i de transport.

La setmana passada va convocar-se la primera trobada on van ser-hi presents els 36 municipis de la comarca. També hi assistiren el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro; el Conseller Comarcal de Medi Ambient Marc Calvet, el Conseller Comarcal de Promoció Econòmica Xavier Dilmé; i la Consellera Comarcal de Benestar Social, Sílvia Romero.

Pel que fa al sector empresarial i de turisme, hi van participar l’Associació de Càmpings de Girona i el Grup Costa Brava Centre. Pel sector empresarial de no turisme hi va ser l’empresa Darnés com a distribuïdors. Així mateix, també hi van participar l’Associació d’empreses dels polígons de Palafrugell i l’Associació d’empreses dels polígons de Begur.

També hi van ser presents entitats ecologistes (Naturalistes de Girona, IAEDEN, Mou-te en bici, Gent del Ter i l’Associació per a la Promoció del Transport Públic Pau Noy); del sector de l’ensenyament (amb un representant dels directors de secundària); del sector Sanitat (amb la Creu Roja, que va aportar la seva visió sobre el transport adaptat per a la gent gran i el transport sanitari). Entre altres entitats destaca també l’ATABE, l’Associació de Taxistes del Baix Empordà.

La trobada va començar amb la benvinguda del President del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro. Va explicar que “l’actual context d’emergència climàtica ens obliga a transformar la mobilitat actual, basada en l’ús individual de vehicles amb combustibles fòssils, cap a nous reptes, que no només compleixin amb els objectius de desenvolupament sostenible, sinó també que ens permetin reduir dràsticament les emissions de CO2”.

Joan Manel Loureiro, sobre la Taula de Mobilitat

Segons el president del Consell Comarcal, la mobilitat és precisament un dels grans problemes que té la nostra comarca.

Cal millorar i potenciar la mobilitat a peu interurbana i en bicicleta

Tot seguit el Conseller Comarcal de Medi Ambient, Marc Calvet, va donar la benvinguda als assistents aprofundint en la qüestió: “la situació actual passa per la mobilitat, majoritàriament en vehicle propi i de combustió. Per assolir els objectius ODS ens cal fer un canvi en la priorització de la mobilitat a peu, en bicicleta, el transport públic i els vehicles propis elèctric o d’hidrogen”.

Pel que fa aquests reptes es va parlar de millorar i potenciar la mobilitat a peu interurbana. Això suposa replantejar espais de vianants, l’ampliació de voreres, camins escolar segurs, etc.

Marc Calvet, Conseller Comarcal de Medi Ambient

Pel que fa a la mobilitat en bicicleta, es va fer esment de la importància de la millora, ampliació i transformació de l’actual xarxa de carrils bici en una xarxa de mobilitat per transport obligat (per anar a la feina, al comerç, a estudiar…). La Consellera Comarcal de Benestar Social, Sílvia Romero, destacava la visió transversal que la Taula de Mobilitat aporta també al benestar i a la qualitat de vida al Baix Empordà.

Sílvia Romero, Consellera Comarcal de Benestar Social

Insistir en la millora del transport públic

Per la seva banda el transport públic cal que guanyi terreny al transport individual, amb la creació d’un transport a la demanda en nuclis rurals. Cal la millora del transport públic actual, crear espais intermodals combinant bici+bus, així com la potenciació de sistemes de vehicles compartits entre particulars. També va ser un tema de debat l’electrificació/hidrogenització del parc de vehicles, amb la facilitació de punts de recàrrega distribuïts al territori. La renovació de vehicles de combustió de l’administració també va ser motiu d’anàlisi.

Xavier Dilmé, conseller de Promoció Econòmica, resaltava que, de cara al turisme, la mobilitat és molt important, tant pels visitants com per als treballadors.

Xavier Dilmé, Conseller de Promoció Econòmica

La sessió va treballar també en una proposta de reglament de la Taula de Mobilitat, els seus objectius, així com la presentació del procés de cocreació, entés com l’estratègia de col·laboració entre els sectors implicats per a construir col·lectivament, mitjançant l’aprenentatge i debat, una estratègia de mobilitat sostenible definint els grans reptes i objectius a dur a terme a la comarca.

La jornada va acabar amb un torn obert de paraules i un espai per fer conclusions i concloure la sessió.

Rafel Corbí/Aida Fuentes


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *