Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Es projecta el documental ‘La capsa vermella’ que mostra tot el que amaga l’obra del fotògraf Antoni Campañà

Escrit per el 8 d'Octubre de 2022

  • Es tracta d’una activitat complementària de la XII Biennal de Fotografia Xavier Miserachs, que acaba aquest cap de setmana.

Aquest dissabte a les 19 hores es projectarà el documental La capsa vermella. La guerra infinita al Museu del Suro. Es tracta d’un audiovisual dirigit per Plàcid Garcia-Planas, Arnau González Vilalta i Toni Monné, que apropa la figura del fotògraf Antoni Campañà i la recerca de la raó per la qual va amagar un arxiu tan valuós.

Campañà fou un fotoperiodista nascut a Arbúcies l’any 1906, però visqué bona part de la seva infantesa al barri barceloní de Sarrià. Va morir a Sant Cugat del Vallès l’any 1989.

El fotògraf, exposat a la XII Biennal de Fotografia Xavier Miserachs, va amagar un extens arxiu fotogràfic que va immortalitzar moments de la Guerra Civil, des d’una mirada molt humana, amb empatia cap a les víctimes i sense un partidisme ideològic. Aquest, però, va estar amagat durant dècades en un habitatge de Sant Cugat del Vallès. Ho explica Toni Monné, director del documental i net del fotògraf.

La família considera que les fotografies es van amagar per evitar que les autoritats del moment, en plena dictadura franquista, les utilitzessin per a identificar les persones que hi apareixien.

Creuen que Campañà va guardar-les durant una dècada en una botiga de fotografia que tenia a la Rambla de Barcelona. I, posteriorment, quan va tancar-la, portà tots els objectes a casa seva. Va ser l’any 2018 quan es va decidir vendre l’habitatge i, en buidar-lo, es van descobrir els negatius amb unes 5.000 instantànies.

Campañà tampoc va voler-se posicionar ideològicament, però Monné explica que la seva amistat amb José Ortiz Echagüe, un fotògraf important de l’època i enginyer i militar del bàndol nacional, li va permetre haver d’evitar l’exili.

Arran de la descoberta de la història, es va decidir publicar un llibre per a divulgar-ho. Més tard, es va tenir l’oportunitat de fer una exposició al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Més tard, una productora audiovisual d’Amposta va interessar-se per a fer-ne un documental, allunyant-se del llibre i l’exposició. Es va voler visibilitzar el cantó més humà del fotògraf.

La projecció del documental és una activitat complementària de la XII Biennal de Fotografia Xavier Miserachs, que arriba a la seva fi aquest cap de setmana.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).