Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Els cellers de la DO Empordà busquen ampliar la seva presència internacional

Escrit per el 14 de Febrer de 2023

  • Defensen que els productes encara són força desconeguts fora de les fronteres de l’Empordà.

Els cellers de la DO Empordà destaquen que encara són desconeguts a l’estranger, però que treballen per fer-los cada cop més coneguts. Recentment, alguns van participar a la Barcelona Wine Week per donar a conèixer els seus vins a restauradors, importadors, exportadors i particulars.

El celler Espelt Viticultors de Vilajuïga, a l’Alt Empordà, destaca que encara hi ha molta feina a fer per obrir les fronteres.

Es remarca la importància a l’hora de conèixer el territori, què passa a les vinyes i com beneficia el seu entorn.

Tot i això, el celler Mas Llunes de Garriguella, a l’Alt Empordà, explica que els vins empordanesos cada cop són més coneguts. Comenta que a la seva zona hi ha molta tradició en vendre el vi en forma de cooperativa. Malgrat això, destaca que no els afecta i que el vi d’ampolla es compra a la comarca.

Per aquest motiu, el celler Mas Geli de Pals explica que és important participar en certàmens per difondre la feina. No només coneixen possibles compradors, sinó que poden tastar els vins que fan els altres cellers. També, aprendre noves maneres de treballar de les altres denominacions d’origen.

En el seu cas, són un celler gros a la comarca, però petit amb comparació amb la competència. Difonen la tradició de recuperar els productes ecològics i familiars. És la seva primera generació que s’hi dediquen i busquen el toc diferencial. Al mateix temps, recuperen algunes de les varietats tradicionals.

Per altra banda, també parlem amb cellers d’altres denominacions. Hi ha certificacions ecològiques que garanteixen el treball amb el mínim impacte en l’ecosistema en totes les fases de producció. Per exemple, el celler ECCOCIVI de Sant Martí Vell, al Gironès, vetlla per generar el mínim d’impacte de CO₂ en totes les fases de producció.

Sortint de la DO Empordà, també es mostra la necessitat d’utilitzar varietats autòctones, emprar els mètodes de treball tradicionals i protegir el territori. Així és com ho explica el celler Cal Bessó dels Guiamets, a la DO Priorat.

A més, Rafel Corbí, gran aficionat a la cultura i als esports del País Basc, va poder conversar amb el celler Gure Ahaleginak. En el seu cas, produeixen el xacolí, un vi blanc àcid molt freqüent al País Basc amb un toc efervescent.

Destaca les dificultats del sector vitivinícola al País Basc, especialment després de la pandèmia.

Jordi Grau, de Vins i Licors Grau, destaca que uns 800 cellers van participar a la Barcelona Wine Week, la majoria de l’estat espanyol i algun estranger. Explica que mostra “el progrés del sector”.

Es van recollir les novetats de la indústria vinícola.

Es poden recuperar les entrevistes de Rafel Corbí, íntegres, a continuació:

Etiquetes

Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).