Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


El Servei d’Habitatge de la Diputació de Girona engega el Programa d’Estalvi Energètic i Pobresa Energètica

Escrit per el 20 de Desembre de 2020

  • El programa, Ofereix una sèrie d’eines i recursos als ajuntaments i consells comarcals de tota la demarcació per sensibilitzar la població perquè faci un ús energètic més eficient i actuar a les llars més vulnerables.
  • En la fase inicial, s’estan desenvolupant dues iniciatives que tenen com a objectiu apoderar la ciutadania en termes energètics, «Anem al mercat» i «Parlem-ne al carrer».

Nerea Cabello per Ràdio Palafrugell, entrevista per Rafel Corbí.

La Diputació de Girona, a través del Servei d’Habitatge, ha posat en funcionament el Programa d’Estalvi Energètic i Pobresa Energètica. Per fer conèixer a la nostra audiència el programa amb més detall, contactem amb el diputat d’habitatge Joaquim Ayats.

En primer lloc, com a objectius del programa, accentuat arran de la pandèmia de la COVID-19, és treballar de manera integral i transversal la problemàtica de la despesa energètica a les llars de la demarcació en aspectes com l’afavoriment del consum sostenible, la disminució de les emissions de CO2 i la reducció de despesa per part de les famílies.

Convé definir, que la pobresa energètica és la dificultat o la incapacitat de mantenir la llar amb unes condicions adequades de temperatura (18 ºC a l’hivern i 25 ºC a l’estiu) a un preu just. Es considera que les llars que han d’invertir més del 10 % de la seva renda per donar resposta a les factures energètiques són susceptibles de trobar-se en aquesta situació.

Accions directes

En aquest sentit, el programa ofereix eines i recursos als ajuntaments i als consells comarcals de les comarques gironines per impulsar accions directes que sensibilitzin la població sobre la despesa energètica i actuar en casos de pobresa energètica a les llars més vulnerables.

GIRONA. 04/07 2019. Diputat d’Habitatge, Joaquim Ayats de la Diputació de Girona . Ddgi -Foto: Eddy Kelele

«La COVID‑19 incrementarà encara més la vulnerabilitat de les persones que pateixen pobresa energètica i l’existència de casos que s’acaben quedant fora dels circuits dels serveis socials o d’altres programes de suport i ajuda. Des de la Diputació, apostem fort per aquest programa i, en aquesta línia, hem redireccionat totes les actuacions previstes inicialment per arribar a tota la població vulnerable».

Les actuacions dirigides directament a la ciutadania són les que ja s’estan desplegant en la fase inicial. En particular, es pretén apoderar-la en termes energètics, tant pel que fa a l’ús de l’energia com de la comprensió de la factura elèctrica. A continuació, en Joaquim Ayas ens determina el pla d’actuació.

«Anem al mercat» i «Parlem-ne al carrer»

Sobre aquestes iniciatives, estan pensades per conscienciar i informar totes aquelles famílies de la demarcació de les vies de suport amb què compta al seu municipi. D’aquesta manera, tothom té accés a eines per viure amb confort i poder pagar les factures de subministraments bàsics, principalment l’electricitat.

Per altra banda, «Anem al mercat» utilitza la parada de mercat de tota la vida per oferir consells per canviar hàbits de consum a la llar. Una oficina itinerant es desplaça a municipis gironins els dies de mercat per explicar-hi actuacions específiques per la llar.

Per la seva part, «Parlem-ne al carrer» és un programa que s’ha hagut de readaptar per la situació d’emergència sanitària. Finalment, es portarà a terme principalment en sessions en línia. Durant tot l’any s’organitzaran activitats de sensibilització energètica. Així, s’ajudarà els participants a conèixer la situació de la seva llar. I se’ls aconsellarà per millorar-ne la gestió i aconseguir uns consums més baixos i més confort. 

Les inscripcions a les sessions són gratuïtes i es poden fer enviant un missatge de WhatsApp. Al número 717771334 o entrant a l’enllaç següent: @parlemnealcarrer | Linktree.

El programa arrencarà als barris de Santa Eugènia, Taialà i Germans Sàbat de Girona; al centre i el Veïnat de Salt, i a quatre municipis més de la demarcació (Cassà de la Selva, Llagostera, Tortellà i Vilafant). També están previstes més localitzacions; D’entre elles, el barri de la Punxa, a Palafrugell.

Més actuacions

Altrament, dins del mateix programa, també s’ha activat el pla de salut, gent gran i infància. Consisteix en una formació als equips sanitaris dels centres d’atenció primària (CAP) de les comarques gironines. Amb la intenció de detectar persones que pateixin una situació de pobresa energètica que afecta a la salut.

Com a mostra, en l’educació s’ofereix a mestres i professorat de primària i secundària de la demarcació una plataforma amb recursos pedagògics. Amb la intenció de educar l’alumnat en hàbits de consum per estalviar energia.

Finalment, Joaquim Ayats convida a la participació ciutadana i fer ús de les eines producte del programa. Com dèiem, focalitzades a reduir la despesa energètica i millorar el benestar social de les famílies.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).