Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Creixen els abocaments d’amiant a Palafrugell

Escrit per el 17 de Gener de 2023

  • Els residus d’amiant representen un risc per a la salut pública
  • L’Ajuntament està investigant i ha contactat amb empreses especialitzades per a la neteja dels punts detectats

L’Ajuntament de Palafrugell ha detectat un augment en els abocaments il·legals d’amiant a la via pública en les darreres setmanes. Es tracta de retalls de teulades d’aquest material perillós que s’han trobat al costat de contenidors de residus. Aquesta pràctica està totalment prohibida i l’Ajuntament està investigant per identificar els infractors.

L’amiant és un material fibrós d’origen natural que s’ha utilitzat durant dècades en l’àmbit de la construcció, la indústria i la llar. Les seves característiques, juntament amb el seu baix cost, han fet que s’hagi utilitzat de manera habitual en moltes edificacions, però no obstant, des de 1977 l’amiant ha estat classificat com a substància cancerígena per la International Agency for Research on Cancer (IARC) i des de 2005 està prohibit el seu ús a la Unió Europea. Això es deu a que l’exposició a l’amiant pot causar malalties com càncer de pulmó, mesotelioma i asbestosi.

L’abocament d’amiant a la via pública és especialment preocupant perquè aquest tipus de residus especials representen un risc per a la salut pública i el medi ambient. L’Ajuntament ha posat en contacte amb empreses especialitzades per a la neteja dels punts detectats, ja que només elles disposen dels equips i materials de protecció personal necessaris per manipular aquest tipus de residus. A més, demana la col·laboració de la ciutadania per denunciar qualsevol abocament il·legal d’aquest tipus.

La Generalitat de Catalunya també ha previst una convocatòria d’ajudes per a les operacions de desamiantatge dels habitatges o activitats comercials que es realitzarà entre gener i març. Aquestes ajudes estan destinades a promoure la retirada d’amiant de les edificacions i així garantir una major seguretat per a la salut de la població. Els interessats en sol·licitar aquestes ajudes poden obtenir més informació a través del següent enllaç: https://presidencia.gencat.cat/ca/ambits_d_actuacio/amiant.cat/


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).