Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Consells davant l’onada de calor

Escrit per a 28 de Juny de 2019

  • El 061 Catsalut Respon rep 123 trucades relacionades amb l’onada de calor
  • ‘Un estiu sense UFFF’ és el lema de la campanya que impulsa Salut per minimitzar els efectes de les altes temperatures

Des de l’inici de l’onada de calor, el passat 25 de juny, el 061 CatSalut Respon ha atès 123 trucades relacionades amb aquest episodi. En un 72%, s’ha requerit la mobilització d’un metge a domicili o d’una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). D’altra banda, en el 18% restant s’ha atès a les persones telefònicament, donant consells de salut i recomanacions sanitàries. Per aquest motiu s’ha iniciat una campanya per difondre consells davant l’onada de calor.

En aquesta línia, l’excés de calor pot suposar un perill per a la salut i agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l’exposició a temperatures molt altes es perllonga, la temperatura del cos pot elevar-se fins a nivells perillosos i es pot patir un cop de calor. Aquest trastorn, que pot arribar a tenir conseqüències molt greus, requereix atenció mèdica immediata. 

Consells davant d’un cop de calor

Des del SEM es recorda que davant un cop de calor, cal: 

  • Allunyar la persona de la font de calor
  • Abaixar la temperatura de l’entorn
  • Obrir les finestres o engegar un ventilador
  • Treure l’excés de roba
  • Mullar la persona amb aigua
  • Si la persona perd la consciència, col·locar-la  en posició lateral de seguretat (PLS)
  • I si deixa de respirar, començar les maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP)

A més d’aquests consells davant l’onada de calor, també es recorda que per a qualsevol informació sanitàri cal trucar al 061 CatSalut Respon. També es pot utiltizar l’app 061CatSalut Respon, des de la qual es contacta directament amb el 061 només a través d’un clic. A més, en el mateix moment de la trucada, un equip de més de 200 professionals, entre metges, infermers i tècnics geoposicionen la posició, alhora que poden accedir a la història clínica personal per atendre de manera més exhaustiva i eficaç el pacient.

Campanya “Un estiu sense Ufff”

El Departament de Salut impulsa la campanya ‘Un estiu sense UFFF’, que estarà activa tot l’estiu, i que inclou recomanacions a tenir en compte, especialment per la població més sensible i fràgil, davant les altes temperatures. També vol conscienciar de la importància d’hidratar-se bé per evitar el cop de calor. 

En aquest sentit, des del passat dijous a Ràdio Palafrugell es passen una sèrie de falques per conscienciar a la població de com evitar patir un cop de calor. Aquí us deixem un exemple.

Hidratació i protecció

Beure molta aigua, protegir-se del sol amb crema solar, evitar les altes temperatures, ventilar i refrescar les llars i supervisar els infants a l’aigua són alguns dels consells de la campanya, els materials audiovisuals de la qual –vídeos, ventalls, cartells, xapes- es difonen a través dels canals de comunicació dels sistema sanitari públic català, per xarxes socials i pels mitjans de comunicació. Aquests missatges van en la línia del que recomana el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS).

Aquest pla, operatiu fins el 30 de setembre, vol predir amb la màxima antelació les possibles situacions meteorològiques de risc. A més, també coordina les mesures i els recursos existents a Catalunya per fer front a una onada de calor. Està coordinat per l’ASPCAT i el Servei Català de la Salut (CatSalut), amb la participació del Departament de Territori i Sostenibilitat i el Servei Meteorològic de Catalunya, entre d’altres.

Consell davant l'onada de Calor
Etiquetes

Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *