Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Com ha estat la reobertura de comerços a Palafrugell?

Escrit per el 5 de Maig de 2020

Ahir dilluns 4 de maig es va iniciar la Fase 0 que permet l’obertura d’establiments de menys de 400m2. Per saber com ha estat la reobertura de comerços i negocis a Palafrugell ens hem posat en contacte amb alguns d’ells.

Primer de tot hem conversat amb Corbí Electrodomèstics. Sílvia Corbí detalla que durant el temps que han estat tancats continuaven fent venta telefònica i en línia. Treballen en un escenari de reincoporació gradual del personal de la botiga.

D’altra banda, la Maria del Mar Barragan de Nous Serveis recorda que ells no han hagut de tancar durant les últimes setmanes. No obstant això, el volum de feina va baixar molt. Malgrat que de moment la situació està molt calmada, esperen que en les properes setmanes hi hagi una reactivació de tots els serveis que ofereixen.

Un altre dels serveis essencials que ha continuat funcionant malgrat l’Estat d’Alarma, ha estat la Notaria de Palafrugell. José María Chiner, tot i que en un horari més restringit. Chiner apunta a que els primer dies van ser complicats per la manca de material d’autoprotecció. En aquesta sentit, recorda que la tasca que han de fer ells ha de ser presencial, tot i que han demanat adaptar el servei a les noves tecnologies.

Per això, durant aquestes setmanes s’han centrat en aquelles gestions de caràcter urgent. Les visites fora del despatx, però han estat prohibides, un fet que també ha limitat la seva feina.

De cara aquesta setmana i en la següent fase no esperen grans canvis. José María Chiner, apunta que la confiança és un factor essencial per notar un augment en el volum de feina i aquesta no arribarà fins a les fases finals del desconfinament.

Reobertura de bars i perruqueries

La Fase 0 que va entrar en vigor aquest dilluns 4 de maig també ha permès que els negocis de restauració puguin reprendre l’activitat. En aquest cas poden elaborar menjar per portar a domicili o perquè els clients el recullin al local. Toni Pérez, propietari de la “Taberna del Buda” es mostra escèptic sobre les mesures previstes pel seu sector. Unes mesures que qualifica de “suïcides” per al restauradors.

Per últim, en aquest primer contacte per saber com ha estat la reobertura de comerços a Palafrugell també hem contactat amb una perruqueria del municipi. La Marta Andreu de Marta Perruqueria recorda que han estat tancades durant, pràcticament dos mesos. A més, destaca la confusió que hi va haver al principi quan es parlava que sí que podrien fer serveis mínims.

Una situació complicada però que volen que serveixi per canviar l’IVA que se’ls hi aplica. Actualment els serveis de perruqueria estan considerats de luxe i, per tant se’ls hi aplica un 21% d’IVA. Aquest va ser el principal motiu per no considerar-les com un servei essencial. La Marta Andreu detalla que estan lluitant per canviar això.

D’altra banda, la Fase 0 les permet obrir, però amb restriccions. Així, podran atendre una clienta per treballadora, un fet que no els hi sortirà a compte segons explica la Marta.

A més a més, també hauran de treballar amb mascaretes, pantalla protectora i guants. Pel que fa a la clientela també hauran de dur mascareta i hauran de posar-se uns peücs a l’entrar i deixar totes les pertinences a l’entrada en una bossa. Tot per minimitzar riscos, però que també és una despesa extra per a les propietàries.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).