Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Canvis en la ginecologia i l’obstetrícia per la COVID-19

Escrit per a 24 d'Abril de 2020

Avui explicarem els canvis en la ginecologia i l’obstetrícia per la COVID-19 a l’Hospital de Palamós. Dos serveis essencials que no han vist interrompuda la seva assistència.

Des del primer cas de COVID a l’Hospital, a mitjans març, fins avui, s’han realitzat 85 parts a l’Hospital de Palamós. Per garantir la seguretat de la mare com del nadó, s’han augmentat les mesures de protecció dels professionals i de les pacients i acompanyants. A més, apunten que tot i la situació intenten mantenir el tracte més proper possible. 

Així, entre els canvis des del SSIBE destaquen:

  • Foment de les visites no presencials i seguiment telefònic durant la gestació i postpart. Tot i això s’han mantingut visites presencials, el control del recent nascut per part d’infermeria pediàtrica i les analítiques de seguiment. A més, destaquen que les llevadores i els ginecòlegs realitzen una mitjana de 6 trucades diàries de seguiment i control.
  • Priorització de les altes a les 24h del naixement, després d’un part normal i en situacions de baix risc. Aquesta mesura es realitza per tal de minimitzar els ingressos perllongats i mantenir la seguretat de la família i sempre després de la valoració de l’equip de pediatria i obstetrícia. En cas d’alta a les 24h, una llevadora es desplaça al domicili per tal de fer la primera visita de seguiment. En aquesta visita també es realitza la prova d’screening metabòlic del bebè (la prova del taló). Així, s’han realitzat una vintena de visites a domicili, corresponents a les altes precoces de 24h després del naixement.
  • Vídeos tutorials al Youtube de preparació al part. L’equip de llevadores han realitzat un conjunt de vídeos per tal de mantenir informades a les pacients durant la gestació i després del part. Cada vídeo és presentat per alguna llevadora del servei i es poden consultar a l’apartat “Vaig de part” del web.  Un material elaborat gràcies a la col·laboració solidària de Ferran Gallego.

Serveis que es mantenen

D’altra banda, més enllà d’aquests canvis en la ginecologia i l’obstetrícia per la COVID-19, es continuen oferint alguns serveis. Així, hi ha molts aspectes que s’han mantingut com és el cas de:

  • L’Hospital de Palamós continua essent un dels hospitals on es realitza la donació de cordó umbilical. Així, l’hospital comarcal és un dels 3 centres hospitalaris que mantenen aquest servei a tot Catalunya. Tot i que la recollida i processament de sang de cordó està suspesa, es manté l’elaboració d’altres productes derivats com col·liris i productes per a la regeneració de lesions corneals i altres derivats.
  • Es respecta el desig de les famílies i la futura mare indicat al pla de part, tant sí és un part natural o si es decideix usar l’analgèsia peridural. També es permet el contacte pell amb pell i iniciar lactància materna, a la mateixa sala de parts, que recomanem com el mètode ideal d’alimentació del bebè.
  • El seguiment del bebè es continua realitzant amb la infermera pediàtrica al CAP de referència, durant la primera setmana de vida.

A més, per a qualsevol dubte, les gestants i la seva família disposen del telèfon de la llevadora de guàrdia les 24 hores del dia, cada dia.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *