Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Art i Rebel·lia. Carles Fontserè a contracorrent

Escrit per el 8 d'Agost de 2019

  • Albert Abril presenta a Palafrugell aquest documental al voltant del conegut cartellista català.
  • Fontserè va ser una de les icones del cartellisme durant la Guerra Civil espanyola

Aquest dijous a les 22h Albert Abril porta a Palafrugell Art i Rebel·lia. Carles Fontserè a contracorrent. Un documental en el que es pot veure i escoltar al propi artista fent un repàs de la seva vida. A més, també hi apareixen altres veus importants del món de l’art.

El documental pren com a eix central la figura del pintor fotogràfic i cartellista, Carles Fontserè. Mitjançant una entrevista que Albert Abril va tenir amb Fontserè a l’estudi de Banyoles pocs anys abans de la seva mort, es repassa la vida de l’artista. De fet, la mirada se centra en l’excentricitat i en la contradicció del personatge, com explica el director Albert Abril.

D’altra banda, també es posa molt d’èmfasi en la tasca que Fontserè va fer com a cartellista, sobretot durant la Guerra Civil. L’estil del cartellisme de l’època beu de l’hiperrealisme soviètic i del grafisme alemany. Això no obstant, Abril destaca que és una de les primeres vegades que s’utilitza aquest mètode com a propaganda de guerra.

Entre els artistes de l’època, Fontserè sobresortia per sobre de la resta dels que formaven part del Sindicat de Grafisme de Barcelona. Un estil, el de Carles Fontserè, que destacava per la innovació i l’eficàcia que tenia. De fet, per Albert Abril el cartell de Llibertat s’ha convertit en una icona de la Guerra Civil.

Carles Fontserè i veus expertes

Art i rebel·lia. Carles Fontserè a contracorrent es basa en una entrevista que Albert Abril va tenir amb el propi artista. Així, de les més de 3 hores de conversa amb Fontserè pel documental es van seleccionar al voltant de 30 minuts. Les altres veus que apareixen en la projecció són experts del món de l’art i que tenien relació amb el propi Fontserè.

A més a més, Abril també destaca la figura del cap de gabinet del conseller de cultura de la Generalitat de Catalunya, Agustí Pons. De fet, pel director del documental, és una persona molt important perquè el patrimoni de Fontserè es pogués conservar.

Així doncs, avui a les 22h el Cine Club Garbí ofereix una nova proposta dins de la programació del mes d’agost. A més, en acabar la projecció es podrà fer un col·loqui amb el propi Albert Abril.

Art i rebel·lia. Carles Fontserè a contracorrent
Cartell al que fa referència Albert Abril durant l’entrevista

Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).