Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Així és el gran mural per commemorar l’aniversari de les Festes de Primavera i d’Ítaca

Escrit per a 20 de maig de 2022

L’artista Roc Blackblock està ultimant aquests dies un mural de grans dimensions a Palafrugell que commemorarà els seixanta anys de les Festes de Primavera de Palafrugell i els deu anys del Festival ÍTACA, Cultura i Acció.

La peça forma part del projecte artístic Murs de Bitàcola, impulsat per Roc Blackblock que pretén recuperar i reivindicar la memòria col·lectiva de cada comunitat o poble a partir de murals que reprodueixen fotografies o imatges històriques de l’espai on es realitzen. 

El mural s’està duent a terme en una paret de grans dimensions, de 120 metres quadrats, en un dels laterals de l’Oficina d’Atenció Ciutadana de Palafrugell. L’artista hi reprodueix un retrat d’estudi, del 1931, on es pot veure a tres dones disfressades (Felicia RigauPepita Bruguera i Marina Alemany). La imatge forma part de la col·lecció Eustorgi Padrós Deulofeu de l’Arxiu Municipal de Palafrugell.

La proposta pretén projectar una imatge simpàtica i amable relacionada amb la festivitat de les Festes de Primavera, però alhora també busca transmetre una mirada de gènere que visibilitzi el protagonisme i el paper de les dones en la nostra societat.  

El mural incorpora una placa amb un codi QR que dona accés a un portal amb informació sobre la intervenció artística i sobre la història de la imatge escollida. La realització del mural ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Palafrugell i del Festival ÍTACA.

Aquest és el segon mural de grans dimensions que impulsa el festival ÍTACA per celebrar el seu desè aniversari. Ara fa un mes, el mateix artista va pintar un altre mural de grans dimensions a l’Escala, reproduint una foto antiga de la zona de la Platja, quan era el port pesquer del municipi. En aquest cas, l’acció artística va ser possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de l’Escala i del festival de l’Empordà. 

Un projecte per enfortir la pròpia identitat

El projecte Murs de Bitàcola pretén usar la cultura i l’art urbà com una eina de cohesió social i pedagògica que contribueixi a la construcció i enfortiment de la pròpia identitat a partir de recuperar la nostra història col·lectiva.

La proposta vol també difondre i apropar l’art urbà com una disciplina transformadora, capaç de dignificar l’espai públic i aportar valors positius als individus i les comunitats. Des de l’inici del projecte, l’artista Roc Blackblock ha pintat més d’una cinquantena de murals, que il·lustren episodis històrics als espais públics de les nostres ciutats. 

1 mural, 1 espectacle de llums amb drons i 7 concerts

El mural de Palafrugell s’inaugurarà el dissabte de la setmana vinent. Un dia abans es posarà en marxa la programació de l’ÍTACA Palafrugell amb un espectacle de llums amb drons. Completen la programació els concerts de SkatalàThe Penguins i Kumbara -el 3 de juny-; Doctor Prats31 Fam i Tramma -el 4 de juny- i l’Orquestra Maribel -el 5 de juny-. 

Les activitats de l’ÍTACA Palafrugell formen part de les Festes de Primavera.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *