La cuina tradicional catalana, protagonista del 2n Sopar-Tribut de l’Hotel Alga
Escrit per Rafel Corbí el 3 de Juliol de 2024
El pròxim dissabte 13 de juliol, l’Hotel Alga de Calella de Palafrugell acollirà el segon Sopar-Tribut dedicat a la cuina catalana. En aquesta ocasió, el xef Pere Malagelada, del restaurant El Càntir (Hotel Alga 4*), recuperarà alguns dels plats més emblemàtics dels germans Font, de Sa Punta, i del manresà Benvi Aligué. Un homenatge a la cuina feta pels protagonistes, segons ens explica Lluís Bofill, coordinador de l’acte, a l’Informatiu Migdia.
Homenatge als mestres de la cuina catalana
L’Hotel Alga, propietat de la família Nicolazzi des del 1960, organitza aquest esdeveniment per retre homenatge a les figures que han marcat la història de la gastronomia catalana. Els germans Josep i Jaume Font, del mític hotel Sa Punta de Pals, i Benvi Aligué, del desaparegut restaurant Aligué de Manresa, seran els protagonistes de la vetllada. Tres cuiners que van marcar una època.
Un menú especial en un entorn idíl·lic
El sopar se celebrarà als jardins de l’Hotel Alga, un lloc perfecte per gaudir d’un menú molt complet. Començarà amb un Còctel de gambes de Palamós reinterpretat, seguit d’un Suquet de lluerna a l’estil de l’Empordà i una Espatlla de xai lletó al forn. Les postres seran uns Taps de Cadaqués flamejats, preparats a taula per Jaume Font. El menú estarà maridat amb vins de la DO Empordà i caves d’AT Roca, complementat amb aigües de Vichy Catalan. Un tribut a una cuina que Lluís Bofill considera ja practicament desapareguda.
Més informacio a la web de l’Hotel Alga
Un any sense els germans Font en actiu
Tot just fa un any que els germans Jaume i Josep Font es van retirar de la primera línia, després de quasi cinc dècades al capdavant del mític Sa Punta de Pals, que va obrir les seves portes el 1976. Amb Jaume a la cuina i Josep a la sala, el Sa Punta es va erigir com un tòtem dels grans restaurants del país, gràcies a oferir una cuina sincera amb el territori, en què la temporada i el mercat marcaven les pautes dels plats, amb coccions controlades, perfectes execucions i un servei que malauradament es trobava en pocs restaurants.
Per fer front a la creativitat que per aquells anys ja robava primeres planes, Jaume Font s’aferrava al producte de qualitat ben tractat, amb una cuina d’arrels clàssiques, amb plats saborosos en què el bon gust era la marca de la casa i, sobretot, culminat amb un servei a sala exclusiu, a càrrec de Josep Font, un dels grans caps de sala del país. El restaurant, que va lluir estrella Michelin durant anys, va ser comprat, juntament amb l’hotel, per Pascal Billard (director del Majestic).
Restaurant Aligué, un referent culinari de la Catalunya central
Per la seva part, el Restaurant Aligué va obrir les seves portes el 1957 a Manresa, i les va tancar definitivament amb l’inici de la pandèmia del coronavirus, el 13 de març del 2020. Durant aquest període, però, el restaurant es va posicionar com un dels imprescindibles de la Catalunya central, especialment a partir del 1982, quan els germans Aligué, Agustí i Benvingut (Benvi), van prendre el relleu en la gestió familiar del negoci.
A l’Aligué, considerat el millor restaurant català l’any 2012, els comensals gaudien de la cuina de Benvi, amb clares arrels en la cuina catalana d’Ignasi Domènech i algunes influències franceses, italianes i del País Basc, on Benvingut va realitzar diverses estances. Durant molts anys va ser considerat un “temple de la cuina de tòfona”, tot i que cadascun dels ingredients que feia servir en Benvi aconseguien brillar de forma espectacular. Productes de proximitat que provenien, en gran part, dels terrenys familiars.