El Laboratori de l’Hospital de Palamós realitza la totalitat de proves diagnòstiques per a la detecció de la COVID19
Escrit per Ràdio Palafrugell el 12 de Novembre de 2020
Des del març ha fet més de 22.000 PCR, amb una mitjana de 220 al dia, que s’afegeixen als tests serològics i els tests d’antigen ràpid.
Aquest passat mes d’octubre el laboratori de l’Hospital de Palamós ha realitzat més de 7.700 proves PCR, sense necessitat de derivar-les a cap altre laboratori extern de referència. Les doctores Natàlia Claver, Sílvia Ibañez i Anna Ribera han presentat aquestes dades aquest dimecres al matí a Palamós.
D’aquesta manera, SSIBE ja és autònom i autosuficient en quant a l’anàlisi de les proves PCR que arriben de tots els centres, ja sigui l’Hospital de Palamós, els diferents CAP o Palamós Gent Gran. Així ens ho explicava la Dra. Anna Ribera, directora assistencial de SSBIE.
Aquest fet suposa una millora en la rapidesa del diagnòstic i de la detecció de la COVID entre la població del Baix Empordà, ja que permet disposar dels resultats en la majoria de casos en un període inferior a les 48 hores des de la presa de mostra. Aquesta major celeritat ha de permetre detectar més ràpidament els casos positius i iniciar abans l’anàlisi de casos estrets per tal de frenar la transmissió comunitària.
Amb la incorporació de totes les proves PCR al laboratori de l’Hospital de Palamós es completa el triplet de proves que es realitzen actualment per al diagnòstic de la COVID, com són els testos d’antigen ràpid (que detecten les proteïnes del virus) i els testos serològics o test Elisa, que detecta presència d’anticossos o la resposta del nostre cos al virus. Així ho explicava la Dra. Natàlia Claver, Cap del Servei de Laboratori.
Més de 22.000 PCR des del mes de març
Des del mes de març, el laboratori de Palamós ha realitzat més de 22.000 proves PCR, a una mitjana de 220 al dia. En concret, aquest octubre s’han realitzat més de 7.700 proves amb diagnòstic de COVID en 1.300, que representa un 17% del total de proves realitzades.
Actualment el laboratori té capacitat per fer 300 proves diàries, però amb la futura i recent incorporació d’un segon equip, s’augmentarà el topall diari a 400. Fins i tot, si fos necessari, es podria implantar un torn de nit per tal d’arribar a les 700 en 24 hores.
Les primeres proves PCR a Palamós ja es van realitzar durant la primera onada de COVID, però no d’una forma constant a causa de la falta de reactiu a nivell mundial. Al maig, però, sí que es van poder fer les primeres PCR urgent que ajudava a millorar la rotació i derivació de pacients sospitosos que acudien a urgències o aquells pacients pendents d’una intervenció quirúrgica.
A partir d’agost, s’ha completat la formació del personal tècnic i el processament de mostres. Actualment, el laboratori compta amb 8 professionals tècnics formats que realitzen el procés diàriament, incloent els dies festius i un facultatiu que es dedica de manera exclusiva a gestionar aquesta secció. Ho comentava la Dra. Sílvia Ibañez, Cap del Servei Assistencial.
Nova secció de biologia molecular a Palamós
La incorporació d’aquestes proves a la cartera de serveis del laboratori suposa la inauguració d’una secció de biologia molecular. És doncs, un avenç molt important per al diagnòstic més precís, amb nombroses aplicacions en múltiples malalties, aportant per tant un impacte considerable en la salut dels ciutadans del Baix Empordà.
Aquesta secció a més ens permetrà en un futur proper anar implementat tècniques per millorar el diagnòstic de diverses malalties infeccioses (malalties de transmissió sexual, malalties respiratòries infeccioses, quadres de meningoencefalitis) i també en malalties d’origen genètic (alteracions genètiques associades a determinats tipus de càncer, a trombofília, a fibrosi quística i també a algunes alteracions del desenvolupament).
Aquest canvi i evolució no hagués estat possible sense l’esforç i tenacitat de tots els professionals que conformen aquest servei, a qui donem les gràcies públicament, així com la implicació de la direcció per aconseguir aquests resultats. Podeu accedir en el següent enllaç a la infografia explicativa de diferents tipus de testos per a la detecció de COVID19.
Lola Bosch – Unitat d’Atenció al Ciutadà i Comunicació SSIBE
Rafel Corbí – Ràdio Palafrugell