Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Una tortuga careta nidifica a la platja de Sa Riera

Escrit per el 22 de Juny de 2023

La matinada del dissabte 17 al diumenge 18 de juny la Policia Local de Begur va rebre un avís veïnal alertant de la presència d’una tortuga a les costes del municipi. En concret, es tracta d’una tortuga careta (Caretta caretta) -també coneguda com a tortuga babaua- que va escollir la platja de Sa Riera per a pondre els seus ous, convertint-se així en el niu més septentrional de la costa mediterrània a la Península Ibèrica.

Un cop rebuda aquesta notificació la Policia Local -primer- i responsables del Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya -a continuació- es van traslladar ràpidament fins a Sa Riera per tal d’activar el protocol establert en aquest tipus de casos. Posteriorment, també es van desplaçar fins a la zona tècnics i responsables de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Begur -entre ells, el regidor de Medi Ambient, Jordi González-; i, en última instància, també van desplaçar-se fins a Sa Riera responsables de la fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM).

Així ens ho explica el nostre especialista en Medi Ambient, en Marc Heras.

Es va procedir a acordonar la zona amb l’objectiu de delimitar-la i poder protegir a la tortuga i als ous fins el moment de l’oclusió. Les tècniques del Centre BETA de la UVic-UCC van ser les encarregades de supervisar la feina, estudiant el niu i instal·la-t’hi els termòmetres que l’Àrea de Medi Ambient haurà d’utilitzar per a mesurar la temperatura.

El Centre BETA va comptabilitzar un total de 130 ous, 40 dels quals se’ls va endur el CRAM per a incubar-los artificialment, tal com marquen els protocols establerts. Així, per a veure com neixen les tortugues caldrà esperar els 60 dies aproximats que dura la incubació.

A partir d’ara obrirà les portes a entitats conservacionistes del territori perquè posin a disposició d’aquest projecte a voluntaris i voluntàries. En aquest sentit, es fa una crida a totes aquelles persones que vulguin col·laborar fent voluntariat duent a terme tasques de vigilància i control del niu a posar-se en contacte amb l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Begur (872 214 977 o mediambient@begur.cat).

L’Àrea de Medi Ambient fa una crida a la protecció d’aquesta espècie

L’arribada d’aquesta tortuga careta ha generat molta expectació i curiositat per l’excepcionalitat d’aquesta visita, la primera d’aquest tipus registrada a la Costa Brava. Amb tot, des de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament es fa una crida a tota la població a col·laborar en la protecció, defensa i benestar d’aquesta espècie durant la seva estada a casa nostra.

Per tot plegat, s’informa que en cas de veure una tortuga marina a la platja cal seguir aquestes recomanacions:

. Truqueu immediatament al telèfon 112.
. No molestar a la tortuga en cap cas.
. Evitar cridar a prop de l’espècimen.
. En cap cas es pot tocar l’animal.
. Es recomana no acostar-s’hi a menys de set metres i no posar-s’hi al davant.
. Eviteu fer fotografies de la tortuga amb flaix.
. Si veieu un rastre de tortuga a la sorra vetlleu perquè ningú l’esborri.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).