Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Una tesi doctoral posa de relleu el paper de la dona en el món de l’havanera

Escrit per el 18 de Juliol de 2021

  • La periodista i cantautora d’havaneres Clara Sánchez-Castro va compartir un treball d’investigació dedicat a la mirada de gènere en l’havanera. Destacant la tesi doctoral de la Meritxell Pastor Ribes.
  • A continuació, comptem amb les aportacions de la Meritxell Pastor per presentar: “L’havanera de gènere”, la tesi que palesa el paper de les dones en el món de l’havanera.

Durant el directe de Ràdio Palafrugell des de la 54a Cantada d’Havaneres 2021, vam comptar amb la col·laboració de la periodista i cantautora d’havaneres Clara Sánchez-Castro. En aquest sentit, va compartir als nostres micròfons que una tesi doctoral posa de relleu el paper de la dona en el món de l’havanera.

Clara Sánchez-Castro dedica uns moments a fer-se ressò de la tesi doctoral de la Meritxell Pastor Ribes. La tesi de la Meritxell anomenada “L’havanera de gènere” i desenvolupada a la Universitat de Girona. A continuació, la Meritxell Pastor presenta com va entrar en contacte amb l’havanera a Palafrugell.

En resum, la Meritxell Pastor declara que la seva “inquietud per saber-ne més sobre el món de les havaneres” és producte de la seva relació amb el guitarrista de l’Empordanet Lluís Bofill.

Les dones que van contribuir a fer possible el món de l’havanera

En segon lloc, coneixem el perquè la Meritxell va dedicar el seu estudi a la mirada de gènere en l’havanera. A continuació, declara que el plantejament va sorgir d’escoltar moltes havaneres relacionades amb el món masculí.

Durant el procés d’investigació, Pastor s’ha trobat amb moltes persones que creuen necessària la seva tesi i l’ofereixen la seva ajuda durant el procés. Tot seguit, presenta la tesi per “treure a la llum totes aquelles dones que han quedat silenciades pel motiu que sigui” en el món de l’havanera.

La tesi té un objectiu pedagògic

D’altra banda, més enllà dels resultats de la investigació, la tesi compta amb una part pedagògica. Així, busca traslladar els resultats al públic d’educació secundària, on la Meritxell Pastor és professora a Palafrugell.

La investigació va ser complicada als inicis per la falta de material. No obstant això, l’autora explica que ha comptat amb la col·laboració d’un nombre important de noms provinents de diferents branques del món de l’havanera.

D’entre les conclusions que resultaran de la tesi, Pastor ja n’ha arribat a unes quantes. Per exemple que hi ha molta presència femenina en totes les branques del món de l’havanera. Un fet que contrasta amb el fet que classifica el gènere musical de les havaneres com a masculí.

A continuació adjuntem les aportacions de la Meritxell Pastor sobre la tesi “El gènere de l’havanera”. Les quals, formen part del treball d’investigació “Mirada de gènere en l’havanera” que ens va oferir la periodista i cantautora Clara Sánchez-Castro durant el directe de la 54a Cantada d’Havaneres de Palafrugell.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).