Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Una nova llei recomana l’ús del tap de suro

Escrit per a 19 de Febrer de 2020

  • La nova llei del vi insta a “potenciar el tap de suro”
  • Qualitat, sostenibilitat i territori són els tres valors transversals de la nova llei

El passat dimarts 11 de febrer, el Parlament de Catalunya va aprovar la nova Llei Vitivinícola Catalana. Entre d’altres aspectes, aquesta nova llei recomana l’ús del tap de suro. Així, en concret s’especifica que “l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), d’acord amb les denominacions d’origen, ha de potenciar el tap de suro per a l’envasament del vi com a element de qualitat i innovació”.

Aquesta inclusió no ha estat fruit de la casualitat. Des de la Fundació Institut Català del Suro (ICSuro) s’ha participat en diverses taules de negociació. A més, també cal recordar que el passat mes de juliol es va comparèixer davant de la Ponència del Parlament. En aquest espai es va explicar a tots els diputats la importància del sector surer com a exemple de bioeconomia circular. Una indústria que contribueix al manteniment dels boscos catalans i és un element 100% sostenible i biodegradable. Per tot això, des de l’ICSuro es recomanava potenciar el suro com a tapament de preferència per als vins catalans, per davant d’alternatives menys sostenibles i de menys valor afegit per al vi i per al territori.

Llei pionera per afavorir el tap de suro

Per la seva banda, des de l’INCAVI, el seu director general, Salvador Puig, explica que aquesta llei s’ha formulat perquè sigui “un eix transversal de tots els sectors implicats en el vi, entre ells, el suro”. A més, per a Puig, també és important destacar que els conceptes “sostenibilitat i proximitat, valors que representa el suro”, estan àmpliament representats en els diferents punts de la llei. Per últim, Puig ha volgut destacar “el posicionament del vi català com a vi de qualitat, de prestigi i de valor afegit, i el tap de suro és el complement ideal per a un vi d’aquesta categoria”.

D’altra banda, Albert Hereu, director de l’Institut Català del Suro, remarca que “la inclusió del tap de suro a la nova Llei Vitivinícola, de la forma que el contempla, és un reconeixement explícit al treball que ha vingut fent el sector surer català en matèria d’innovació i a la valoració del tap de suro com a eina enològica”.

És la primera vegada que una llei autonòmica o estatal inclou el tap de suro entre les recomanacions. De fet, ni l’anterior llei del vi catalana (Llei 15/2002) ni la llei estatal en vigor (Llei 24/2003) fan esmena al tapament del vi.

Des de l’ICSuro es vol continuar treballant perquè hi hagi més legislacions en aquesta línia. De moment, però, es mostren satisfets amb la nova llei que recomana l’ús del tap de suro.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *