Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


“Som pagesos, no gestors”: la realitat del sector primari a Palafrugell, al PalaLOVERS

Escrit per el 29 de Febrer de 2024

Pagesos i ramaders de Palafrugell se sumen a les crítiques per la burocràcia a què han de fer front al seu dia a dia. Alerten que se senten ofegats amb mesures “cada vegada més restrictives i sense sentit”, decidides a despatxos “per persones que no han treballat mai a una granja o al camp”. A més, avisen del perill d’una sequera continuada que esgoti els pous. El podcast PalaLOVERS, de Francesc Niell a Ràdio Palafrugell, ha reunit tres joves palafrugellencs (de fet, de Llofriu) representants de la pagesia, la ramaderia i l’horticultura per conèixer la seva realitat i la visió del moment que passa el sector.

L’últim episodi del PalaLOVERS ha comptat amb Martí Matamala, de l’Horta Avellí; Ferran Nicolau, de l’agrícola ramadera Nicolau; i Maren Termens, de l’Horta de la Viola. Per tant, tres representants del sector primari amb característiques diferents: l’horta Avellí és un negoci que ven fruita i verdura directament al mercat, l’hortícola ramadera Nicolau és una granja que insemina truges i ajuda a parir porcs, i l’Horta de la Viola cultiva flor de tall.

En Martí Matamala i en Ferran Nicolau asseguren que cada vegada hi ha més normatives que els petits productors no poden complir.

Tot plegat se suma a l’increment de paperassa que viuen constantment.

Una altra de les preocupacions és la sequera. De fet, la Maren Termens avisa que l’Horta de la Viola haurà de tancar i la situació continua així. Tots tres productors aconsegueixen l’aigua de pous de Llofriu i els preocupa que s’acabin esgotant.

Per això, creuen que cal buscar alternatives a l’aigua de la pluja.

A més, creuen que cal canviar els hàbits de consum i aconseguir que el Mercat de Palafrugell tingui més reconeixement de la gent jove del poble.

Per cert, tots tres són de Llofriu. Segons asseguren, “l’últim reducte del sector primari a Palafrugell.

Podeu recuperar el podcast sencer al nostre Spotify i iVoox.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).