Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


S’inicia a Palafrugell una prova pilot pionera per a la donació de còrnies de pacients en tractament pal·liatiu a domicili

Escrit per el 9 de Novembre de 2022

  • El projecte s’ha començat a desplegar a la Regió Sanitària de Girona i en fase de proves a Palafrugell, on ja s’ha realitzat la primera donació
  • L’objectiu és incrementar el nombre de donacions incloent també les defuncions de pacients que reben una atenció pal·liativa al domicili

Aquest mes d’octubre s’ha donat el darrer impuls al pla pilot de donació de còrnies en casos de defuncions de malalts que rebien una atenció pal·liativa al domicili. El projecte s’està desenvolupant actualment a Palafrugell, en coordinació amb els professionals sanitaris dels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE), el Banc de Sang i Teixits (BST), la Regió Sanitària Girona, l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta i amb la col·laboració de la funerària Mémora Girona. Si la iniciativa obté bons resultats s’estendrà a altres equips de la Regió. Ens ho ha explicat al matinal de Ràdio Palafrugell en Xavier Arrebola, adjunt d’infermeria i referent de donació de teixits de SSIBE

Fer efectiva la donació a domicili

Fins ara, la donació només es podia realitzar en un entorn sanitari, però ara gràcies a aquest projecte també serà possible fer-la efectiva en els casos de pacients atesos per als equips del Programa d’atenció domiciliària i equip de suport (PADES) quan la defunció es produeixi al domicili i, així, augmentar el nombre de donacions actuals i fer sempre possible el dret de la donació independentment de l’entorn. 

Tal com explica Xavier Arrebola, la donació de còrnies a domicili és possible gràcies a un treball previ d’anys realitzat a l’Hospital de Palamós i Palamós Gent Gran, que realitzen donació de còrnies des del 2017.

L’extracció del teixit corneal és una intervenció de poca complexitat però la coordinació entre totes les entitats implicades és complexa, raó per la qual de moment s’ha iniciat el pla pilot amb el PADES de SSIBE a Palafrugell.

El projecte té l’objectiu de fer possible la donació de còrnies en qualsevol entorn, tant domiciliari com hospitalari. També  d’augmentar el nombre de  donacions de còrnies, ja que representen un important nombre de donants potencials que fins ara s’excloïen. De les 7.210 morts durant el 2020 a la província  de Girona, 1.837 (el 25%) es van produir a la llar. D’aquestes, s’estima que el 15%, 275 persones, són donants potencials.

El primer cas

La Carme tenia 77 anys i patia un càncer terminal. Durant 3 mesos, infermeres i metges d’atenció primària de la Bisbal de l’Empordà l’han atès a casa seva per alleugerir la seva dolència en el marc del Programa d’atenció domiciliària i equips de suport (PADES). Durant les últimes setmanes abans de morir, va acollir-se al pla pilot per ser donant de còrnies.

El dia de la seva mort, la Carme va ser traslladada al tanatori, on un equip especialitzat va realitzar l’extracció de còrnies. Així, gràcies a la Carme un mínim de dues persones podran recuperar la visió.

Una donació deficitària

En el conjunt de Catalunya, més de 1.500 persones donen les seves còrnies cada any. Tot i això, es calcula que se’n necessitaria pràcticament el doble per millorar els trasplantaments d’aquest teixit, que s’utilitza quan un pacient té la seva còrnia deteriorada, ja sigui per una lesió, per l’edat o per alguna malaltia com una úlcera cornial.

Els requisits per a ser donant de còrnies són molt menys restrictius del que es pot pensar. L’edat límit en aquest moment són 89 anys. Tenir miopia, estigmatisme, hipermetropia, o haver estat operat de cataractes no impedeix que les còrnies siguin viables per a un trasplantament. Tampoc haver patit un càncer. Només es rebutgen les donacions de les persones que pateixen malalties hematològiques i de les que tenen serologies positives per hepatitis B, hepatitis C o sida, entre d’altres.

Donacions de còrnies

  2021 2022 (fins setembre)
TOTAL Catalunya 1.483 1.270
Girona 114 183

Per a m´´és informació, us recomanem escoltar l’entrevista sencera de Rafel Corbí a Xavier Arrebola als programa “Així És La Vida” de Ràdio Palafrugell


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).