Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


S’engega un procés d’R+D per millorar la competitivitat i la sostenibilitat del sector surer nacional

Escrit per a 30 de Desembre de 2020

  • El CDTI aprova el projecte consorciat d’R+D CORK2WINE, que engega amb una inversió de gairebé 5.000.000 d’euros
  • L’iniciativa abasta tota la cadena de producció de suro espanyol vinculada a la fabricació de taps pel sector vitivinícola: des de la sureda fins a la bodega
  • CORK2WINE donarà feina a gairebé 100 professionals del sector surer i del vi, dels quals 71 seran llocs de treball directes

Ja s’han posat en marxa els treballs de desenvolupament del projecte d’ R+D+I CORK2WINE. Sota el títol “Gestió forestal de les suredes i  la seva influència en la millora de les propietats del suro, en el seu processament, qualitat i interacció amb el vi”. Aquesta iniciativa té per objectiu general aplicar un nou enfocament integral a la investigació del suro. L’empresa Francisco Oller lidera aquest projecte, en el qual també participen J. Vigas, Amorim Forestal, Quimivita, Muga i Vilarnau. Compta amb un pressupost de gairebé 5.000.000 d’euros finançats pel CDTI i, en part, amb fons FEDER de la Unió Europea, en el marc de el Programa Estratègic CIEN. Avui n’hem parlat, de Cork2Wine, amb Patricia Jové, responsable d’R+D+I de l’Institut Català del Suro.

CORK2WINE pretén generar el coneixement que permeti l’avanç i la superació dels actuals reptes tecnològics que afecten tota la cadena de producció del suro nacional, garantint la suma de competitivitat, sostenibilitat, posicionament internacional i viabilitat futura, des de les etapes de la producció primària en l’àmbit forestal fins al processament per a la posterior fabricació de taps de vi. Aquest projecte estudiarà també l’aprofitament òptim i rendible dels subproductes i residus que es generen en el procés de producció pel seu ús en la indústria cosmètica, gràcies les seves propietats antioxidants.

La importància del tap de suro

Encara que, generalment, el tap de suro s’ha considerat un actor secundari en la producció vitivinícola, aquest material té un paper fonamental a l’hora de potenciar els vins de qualitat, ja que facilita una millor evolució del caldo i el seu manteniment en condicions òptimes.

Per aquest motiu, CORK2WINE respon a la necessitat de desenvolupar una iniciativa de R + D + I sectorial i estratègica que incideix en tota la cadena de producció surera, generant coneixement científic en cadascuna de les fases. Així, la iniciativa pretén augmentar el valor actual i recuperar la quota de mercat del tap de suro nacional mitjançant la fidelització del sector vitivinícola.

D’aquesta manera, aquest projecte té com a objectiu aplicar un nou enfocament integral a la investigació del suro per a millorar el posicionament del sector nacional vinculat a la fabricació de taps pel sector vitivinícola. A més, s’aborda alguns reptes tecnològics del sector que permeti una millora significativa dels processos d’obtenció, preparació i transformació del suro, fent especial atenció a la millor interacció tap-vi en escumosos i vins tranquils. De l’objectiu general del projecte ens en parla la Patricia Jové.

Centres d’investigació

Aquest projecte també compta amb la col·laboració de diversos grups de recerca: la Fundació Institut Català del Suro, l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments de el Consell Superior d’Investigacions Científiques (IATA-CSIC), el Laboratori d’Anàlisi de Aroma i Enologia de la Universitat de Saragossa, el Centre d’Investigacions Científiques i Tecnològiques d’Extremadura (CICYTEX), el Centre for Research in Agricultural Genomics (GRAG) i l’Institut Madrileny d’Investigació i Desenvolupament Rural, Agrari i Alimentari (IMIDRA).

Finalment, cal destacar que CORK2WINE incorporarà a gairebé 100 professionals del sector surer i del vi en un equip de treball multidisciplinar, creant 71 llocs de treball directes (amb almenys 18 titulats mitjans, superiors o doctors) i 21 indirectes. Així mateix, preveu mobilitzar una inversió induïda global que sobrepassarà els 2.200.000 euros en el període 2024-2027. Jové ens parla també de e la tasca de l’ICS en el projecte.

Sobre CORK2WINE

CORK2WINE és un projecte de R + D + I que té per objectiu aplicar un nou enfocament integral a la investigació del suro per abordar l’avanç i la superació dels reptes tecnològics actuals del sector surer nacional, des de les etapes de la producció primària en l’àmbit forestal fins a la posterior fabricació de taps de vi. Aquesta iniciativa també estudia l’aprofitament rendible i òptim dels subproductes i residus. En definitiva, CORK2WINE pretén garantir la competitivitat, sostenibilitat, posicionament internacional i viabilitat futura del sector.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *