Salut reforça la detecció precoç per combatre la depressió
Escrit per Ferran Castelló el 13 de Gener de 2025
- Els últims anys ha incrementat el consum d’antidepressius i atencions mèdiques. El 2023, més d’1,2 milions de persones assegurades van rebre antidepressius a Catalunya
Fotografia: imatge de la llibreria Pixabay
El Departament de Salut de Catalunya se suma al Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió, que se celebra aquest dilluns, 13 de gener. El principal objectiu és la detecció precoç i el tractament de la malaltia que afecta 280 milions de persones al món, és a dir, el 5% de la població general. I, de fet, va en augment. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), un 9,2% dels catalans majors de 15 anys presenten formes moderades o greus de depressió, una xifra que ha crescut un 28% respecte al 2019.
A més, aquests últims anys ha pujat el consum d’antidepressius i d’atencions mèdiques. El 2023, més d’1,2 milions de persones assegurades van rebre antidepressius a Catalunya, i suposa un increment del 169% respecte al 2020. Destaca l’augment entre els menors de 15 anys (+253%). També es van registrar 44.447 nous casos de trastorns depressius a l’atenció primària i manté una tendència a l’alça des del 2017.
Pel que fa als Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ), el 9,5% dels pacients van ser atesos per depressió, amb una major incidència entre les noies, concretament el 12,3% enfront del 5% dels nois. En els Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA), un 23,8% dels pacients van rebre diagnòstics de depressió, amb una mitjana de 7,2 visites anuals per pacient.
Prevenció i hàbits saludables
La depressió, més que una tristesa passatgera, es manifesta amb símptomes com la pèrdua d’interès, malestar persistent i trastorns associats com l’ansietat o l’insomni. Aquest problema és especialment rellevant entre les dones (12%), que els homes (6%). I també en les persones grans de més de 74 anys (13%), així com en les classes socials més desfavorides (11%).
Davant l’increment dels casos de depressió, el Departament de Salut prioritza la inversió en prevenció i detecció precoç. També fomenta hàbits de vida saludables com una bona alimentació, activitat física regular, evitar el consum d’alcohol i tabac, i garantir un son de qualitat per reduir el risc de patir la malaltia.