Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Salut adverteix sobre l’increment dels virus respiratoris i activa el Pla Integral d’Urgències a Catalunya

Escrit per el 29 de Desembre de 2023

En una resposta proactiva davant de l’increment de virus respiratoris i l’arribada de l’hivern, el Departament de Salut de Catalunya ha confirmat la creixent incidència de grip, virus respiratori sincicial (VRS) i casos de COVID-19. Amb aquest context, l’1 de desembre es va posar en marxa el Pla Integral d’Urgències de Catalunya (PIUC) per a la temporada 2023-24, amb una inversió de 37,5 milions d’euros destinats a reforçar l’atenció sanitària a tot el territori.

Els centres sanitaris s’enfronten actualment a una activitat considerada normal per a la temporada hivernal, amb un increment del 5,3% en l’activitat assistencial en els últims set dies. Tot i aquest augment, el sistema de salut assegura estar preparat per oferir assistència de qualitat i transmet un missatge de tranquil·litat a la població. ens ho confirma la Dra. Sílvia Ibañez, adjunta a la Direcció Assistencial del SSIBE (Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà)

Les dades de la darrera actualització del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions de Catalunya (SIVIC) mostren una tendència ascendent de grip i VRS, mentre que la incidència de la COVID-19 s’estabilitza, amb una disminució d’ingressos relacionats amb aquest virus als hospitals. La Dra. Ibañez ens dona una sèrie de consells per cuidar-nos aquestes festes si en noten algún símptoma.

Salut insisteix en la importància de les mesures preventives

Aquestes inclouen el rentat de mans freqüent, l’ús de mascareta en cas de símptomes respiratoris i la vacunació pels grups indicats. La campanya de vacunació inclou les noves variants de la COVID-19, incloent-hi l’òmicron (XBB.1.5), amb vacunes que han demostrat ser efectives contra les variants més recents.

Pel que fa a la situació epidemiològica, la incidència d’infeccions respiratòries agudes (IRA) ha augmentat, destacant la grip com la més freqüent, seguida del rinovirus, el SARS-CoV-2 i el VRS. Malgrat l’increment total de les diferents malalties, la taxa setmanal global de la COVID-19 mostra una disminució i un descens en les hospitalitzacions.

El Pla d’hivern 2023-24, amb una inversió substancial, busca reforçar els recursos humans i estructurals per fer front a l’increment de la demanda durant els mesos més freds. La iniciativa inclou un seguiment exhaustiu dels indicadors epidemiològics i activitat, assegurant la coordinació entre els diferents nivells assistencials per respondre adequadament a l’augment de la demanda.

Una notable acció preventiva destaca a Catalunya, on la immunització contra el virus respiratori sincicial (VRS) s’ha associat amb una reducció significativa de casos de bronquiolitis i ingressos a les UCI en nadons menors de 6 mesos, amb una cobertura vacunal superior al 83%. Aquesta estratègia innovadora representa un avenç en la protecció dels més petits contra aquest virus altament contagiosos.

Etiquetes

Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).