Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Retiren 200 metres de xarxes fantasma a la costa de Llafranc

Escrit per el 13 de Setembre de 2020

A principis de setembre es van retirar 200 metres de xarxes fantasma davant de la costa de Llafranc, a la zona de Els Ullastres. Aquesta actuació la van fer els Mossos d’Esquadra de la Policia Marítima i la Unitat Aquàtica i agents del Grup de Suport Marí del Cos d’Agents Rurals. L’extracció es va arran de les múltiples denúncies que els Amics de les Illes Formigues han fet els darrers mesos.

Durant aquest estiu, fins a un parell de cops ens hem posat en contacte amb l’Associació dels Amics de les Illes Formigues. El motiu principal va ser parlar de les xarxes fantasma que havien localitzat a la zona de Els Ullastres, a menys de dos milles del port de Llafranc. Finalment, els Mossos i els Agents Rurals van decidir extreure la xarxa de grans dimensions.

Localitzada al tercer Ullastre

Concretament, la xarxa de pesca es trobava ubicada al tercer Ullastre, el més allunyat de la costa i que presenta una orografia més complicada, donat que es situa entre els 8 metres i els 55 metres de profunditat. Aquesta zona és molt freqüentada per submarinistes i la xarxa suposava un perill per a ells. Les primeres informacions i comprovacions van situar-la a més de 50 metres de profunditat i sobre la paret coral·lígena de la formació.

La primera actuació es va fer a principis de setembre quan efectius de la Unitat Aquàtica van realitzar una primera immersió en el lloc indicat pels testimonis i van localitzar la xarxa de grans dimensions, del tipus “solta”, que estava estesa uns 100 metres lineals a una profunditat de 52 metres a la paret est del tercer Ullastre.

L’objectiu d’aquesta comprovació era avaluar l’extensió de la xarxa, la seva fixació i recollir la resta d’informació per al disseny del dispositiu d’extracció seguint els criteris tècnics i científics així com el Protocol per a l’extracció d’arts de pesca perduts a la costa catalana del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat.

Retiren 200 metres de xarxa fantasma de Llafranc
Moment de l’extracció – Mossos d’Esquadra i Agents Rurals

200 metres de xarxes fantasma

En aquesta inspecció es van alliberar diverses espècies que havien quedat atrapades a la xarxa, tant crustacis com altres peixos. En l’operatiu van participar-hi, a més de l’embarcació dels Mossos, una embarcació dels Agents Rurals.

Tres dies més tard, el passat 4 de setembre, es va procedir a l’extracció d’aquesta xarxa. En el dispositiu hi van participar membres especialitzats en activitats subaquàtiques dels Mossos d’Esquadra, amb el suport d’una embarcació del Cos i membres del Cos d‘Agents Rurals, amb la seva embarcació. D’altra banda, també el doctor en biologia Bernat Hereu, membre de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona. Per últim, també una embarcació de pesca gestionada des de la Confraria de Palamós.

En aquesta operació es van alliberar novament diverses espècies atrapades a la xarxa perduda, entre elles un peix bot (o peix lluna). Es van retirar un total de 150 metres lineals de xarxa de pesca del tipus “solta” i 50 metres addicionals de xarxa de tipus tremall. Així, es van retirar 200 metres de xarxes fantasma davant la costa de Llafranc.

L’operació d’extracció es va dissenyar i es va portar a terme de forma que minimitzés l’impacte al medi. En aquest sentit, es va posar l’atenció, especialment, a la paret coral·lígena de la formació.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).