Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Reportatge: Setmana Europea del Càncer de Pulmó

Escrit per el 21 de Setembre de 2023

La segona setmana del mes de setembre se celebra la Setmana Europea contra el Càncer de Pulmó, que és el tipus de neoplàsia més freqüent al món.

A l’estat espanyol es diagnostiquen uns 20.000 nous casos de càncer de pulmó cada any, sent un dels tumors amb més incidència i mortalitat. El 80% dels afectats són homes i el 20% restant dones. Hi moren unes 18.000 persones a l’any per causa, uns 16.000 homes (el 27% de totes les morts per càncer i el 8,3% del total de morts), i unes 2.000 dones (el 6% de les morts per càncer i 1,2% del total de morts).

El tabac és el principal factor de risc d’aquest tumor i el nombre de casos de càncer de pulmó de cada país depèn del consum de tabac de la seva població. En aquest sentit, es considera que el 90% dels casos en els homes i el 83% en les dones són atribuïbles al tabac.

Gabriela Érica Manonelles

A Ràdio Palafrugell n’hem volgut parlar per conscienciar-ne la població. I ho hem fet amb la Dra. Gabriela Manonelles, pneomòloga, metgessa especialitzada en l’anatomia, la fisiologia i la patologia dels pulmons i les vies respiratòries en general.

I és que el càncer de pulmó és un dels càncers amb menor taxa de supervivència, entre altres coses a causa de tardança en el diagnòstic, en què prop del 80% de casos es detecten en etapes avançades. Tot i això, si es diagnostica a temps, té moltes possibilitats de curació.

Cal tenir molt clar que la prevenció és el més important. El càncer de pulmó està considerat com una malaltia silenciosa, donat que la majoria de cops, els simptomes son molt poc perceptibles fins que la malaltia ja està molt desenvolupada.

La Dra. Manonelles, del SSIBE (Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà) va destacar que a Catalunya disposem del Sistema de Diagnòstic Ràpid, que permet activar una resposta més ràpida per a fer el diagnòstic. A més, en la conversa també parlava dels sistemes d’immunoteràpia, de la necessitat de deixar de fumar, a part de fer-nos conèixer millor el nostre sistema respiratori.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).