Repassem les malalties de transmissió sexual amb el Dr. José Manuel Marqueta
Escrit per Ràdio Palafrugell el 18 de Novembre de 2020
- Tot i les campanyes de prevenció i la quantitat d’informació que circula sobre les malalties de transmissió sexual, els números d’infeccions per ETS va en augment.
- El Dr. Marqueta fa referència a la importància de prevenir per sobre de curar.
- A continuació, exposarem diferents ETS com la sífilis, la clamídia, l’herpes, el gonococ o el VIH.
Nerea Cabello per Ràdio Palafrugell, entrevista per Rafel Corbí.
Ja en notícies anteriors, vam comptar amb la visita de José Manuel Marqueta, director de la unitat d’infància i dona dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE). En l’entrevista anterior on conversàvem sobre la vacunació del papil·loma humà, vam acabar parlant de l’augment d’infeccions per malalties de transmissió sexuals. A continuació, fem una anàlisi sobre les malalties de transmissió sexual, un cop més, de la mà del Dr. Marqueta.
En primer lloc recorda que la vacuna del virus del papil·loma està portant a una reducció de les patologies cervicals (càncer de cèrvix), però que només evita aquesta infecció. No contribueix a evitar cap malaltia de transmissió sexual més.
“Les infeccions per ETS, tot i la informació d’avui en dia, van en augment”
La realitat és que totes les malalties de transmissió sexual segueixen creixent. José Manuel Marqueta recorda la importància de fer servir protecció davant les relacions sexuals, per prevenció a derivar en infeccions greus.
Convé ressaltar que la necessitat de protecció davant les malalties de transmissió sexuals, és independent a l’orientació sexual. A més, també és responsabilitat individual tenir-hi cura, independentment del sexe.
Cal prestar atenció a les paraules dels sanitaris professionals, per després evitar ETS o embarassos no desitjats. Tot i les campanyes de prevenció i la quantitat d’informació que circula sobre les malalties de transmissió sexual, els números d’infeccions per ETS va en augment.
Les ETS més freqüents
Cadascuna de les ETS té una particularitat i, a continuació, les repassarem amb el Dr. Marqueta. En primer lloc, la sífilis. És una malaltia freqüent i amb un grup de risc molt alt: els homes que tenen relacions sexuals amb altres homes. Tot i que la malaltia afecta de la mateixa manera a qualsevol dels sexes. A continuació, el doctor ens fa conèixer el seu funcionament de transmissió vertical.
D’entre el 2007 i el 2016, ha augmentat per 7 la infecció per sífilis. De la mateixa manera que ho esta fent la infecció per gonococo entre les dones, amb una resistència als antibiòtics clàssics. Es tracta d’una ETS de tractament fàcil i que es pot detectar amb la secreció de gota espessa per la uretra en ambdós sexes. A continuació el Dr. Marqueta ens ho explica, alertant als homes homosexuals per resultar un grup de risc alt.
D’altra banda, la clamídia és asimptomàtica i pot arribar a produir esterilitat a les dones si arriba a la infecció de les trompes. A continuació, el doctor ens aclareix com es pot detectar i com afecta aquesta ETS.
Avui en dia, davant l’augment de malalties de transmissió sexual, els i les ginecòlogues amb una sola mostra poden detectar qualsevol d’elles. La tècnica es diu PCR Multiplex, i així ens la presenta el Dr. Marqueta.
Seguidament, parlem sobre l’herpes com a ETS. El Dr. Marqueta el qualifica de dolorós, de fàcil diagnòstic i també de fàcil tractament. El seu problema és que es cronifica en el cos, ja que migra pels nervis.
Per concloure la sèrie d’ETS, Dr. Marqueta ens exposa la tricomones. Un protozou d’una cèl·lula que es desplaça, produint uretritis i alteracions del flux. Es tracta d’una ETS lleu, però bastant freqüent i que cal tractar pel seu nivell de contagi.
El preservatiu és molt important, però ho és si està ben posat i en el seu moment indicat. Dr. Marqueta fa referència a la importància de prevenir per sobre de curar.
Un altre punt important és el virus VIH. Convé tenir-lo en compte a l’hora de prevenir el nostre cos davant les ETS, ja que es tracta d’un virus que encara avui en dia, no hi ha vacuna.
Finalment, adjuntem l’entrevista sencera amb José Manuel Marqueta, director de la unitat d’infància i dona dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE).