Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Repàs a la figura de Frederic Suñer

Escrit per a 16 de Juny de 2020

  • Alcalde de Palafrugell des del 1991 fins el 2003 va tenir un paper cabdal en la creació d’infraestructures culturals i esportives de Palafrugell.
  • Recordem el seu llegat amb Cati Piera, Miquel Ferrer, Josep Esteba i Anna Aguiló.

A l’edat de 87 anys Frederic Suñer, alcalde de Palafrugell, ha mort aquest dilluns. De la mà de personalitats polítiques que van compartir govern i oposició repassem la trajectòria del que va ser batlle durant 12 anys. En aquest sentit, per fer aquest repàs a la figura de Frederic Suñer hem parlat amb Cati Piera, Miquel Ferrer i Josep Esteba. A més, també ens hem posat en contacte amb Anna Aguiló, directora de la Fundació Josep Pla. Suñer va ser l’impulsor de la Fundació, a més del president del 1992 al 2007.

Frederic Suñer va néixer a Palafrugell el 1932. Malgrat que en els seu inicis polítics va formar part del PSC, de la mà de Josep Pallach, la seva carrera política la va desenvolupar a Convergència. Va ser amb CiU que l’any 1987 va entrar a l’Ajuntament de Palafrugell. Ho va fer com a número 2 de la llista. Una llista encapçalada per Josep Esteba. En delcaracions a Ràdio Palafrugell, l’actual Defensor del Ciutadà, ha destacat la gran tasca que van fer com a oposició.

No obstant això, la relació es va desgastar i en les següents eleccions quan Suñer va esdevenir número 1 de CiU i va ser escollit alcalde.

Ferrer i Piera van compartir 8 anys amb Suñer com alcalde

En aquest primer mandat com alcalde, Miquel Ferrer va ser també una figura clau del govern. Ferrer ha destacat que van ser uns anys d’il·lusió i creació de noves infraestructures.

Durant els 12 anys de mandat de Suñer es va crear el Teatre Municipal, la Biblioteca i la Piscina, entre d’altres equipaments. Per Miquel Ferrer, van tenir la sort que eren anys de “vaques grasses” i que la legislació no era tan restrictiva. Entre els aspectes que ha destacat de la figura de Frederic Suñer hi ha el fet que era una figura reconeguda arreu del país.

Després del primer mandat de 1991 a 1994, Cati Piera va entrar a formar part del govern de CiU. Primer ho va fer com a regidora de Cultura i en el tercer mandat convergent també com a regidora de Turisme. Piera ha recordat que el fet que del 96 al 99 també fos president de la Diputació de Girona feia complicat trobar un forat a l’agenda per conversar amb ell.

Una anys, però, que a Palafrugell a nivell d’infraestructures es va fer molta feina.

Impulsor de la Fundació Josep Pla

D’altra banda, més enllà dels equipaments que es van fer durant el seu mandat, Frederic Suñer va ser l’impulsor de la Fundació Josep Pla. En aquest sentit, Anna Aguiló, directora de l’entitat ha remarcat que des d’un primer moment Suñer va tenir clar que el llegat de Pla s’havia de catalogar i difondre.

La Fundació Josep Pla va començar a escriure la seva història l’any 1992. No obstant això, l’Anna Aguiló dona com a data clau l’any 1997. Va ser l’any de la celebració del centenari del naixement de l’escriptor palafrugellenc. La commemoració del centenari a nivell de tot el país va marcar un punt d’inflexió.

Malgrat deixar la presidència l’any 2007, va continuar vinculat a la Fundació fins el darrer dia. Actualment formava part del patronat i va assistir, de forma telamàtica, a la darrera de les reunions fa poc més de 15 dies.

Així doncs, de la mà d’aquests 4 testimonis hem volgut fer un repàs a la figura de Frederic Suñer, alcalde de Palafrugell durant 12 anys (1991-2003) i president de la Diputació de Girona (1996-1999)


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *