Record al Josep Pla més gourmet
Escrit per Ràdio Palafrugell el 13 de Novembre de 2019
L’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (ACGN) ha fet un homenatge a l’escriptor Josep Pla per la seva contribució al món de la gastronomia del nostre país. Aquest record al Josep Pla més gourmet ha tingut lloc resturant Motel de Figueres.
Pla va dedicar al menjar llibres memorables, començant per El que hem menjat. Altres exemples, són Cinc històries del mar, El meu país. A més, entre aquesta selecció també s’hi pot incloure El quadern gris, on el menjar indica el pas de l’any i les festes.
Carles Vilarrubí, president de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, ha destacat la rellevància d’aquest acte com, “l’homenatge a l’escriptor europeu que ha parlat més de menjar a la seva literatura”. L’acadèmia va iniciar aquests guardons/memorials fa tres anys. L’objectiu és el de destacar la trajectòria de les persones que en el passat han contribuït a la cultura i gastronomia catalanes, però que no han rebut el reconeixement que els corresponia.
Els assistents a l’acte han pogut verue la exposició de les il.lustracions que Ferran Adrià ha realitzat pel llibre que l’ACGN ha editat per cel.lebrar els seus 30 anys d’història. A més, s’ha de destacar que l’acte ha estat patrocinat per la Fundació Vila Casas.
Josep Pla, el primer escriptor gastronòmic d’Europa
D’altra banda, s’ha de remarcar que Pla sempre renegà de l’etiqueta d’expert en cuina. No obstant això, de la seva ploma van sortir les millors pàgines que s’han escrit sobre la nostra gastronomia. En aquest sentit, Vazquez Montalban, homenatjat per l’Acadèmia l’any passat, destacava que “el mes important de Pla és que la seva aportació a la nostra literatura gastronòmica va encendre la metxa d’una escola de teòrics del menjar”. Així, després de l’escriptor palafrugellenc destacarien els noms de Nèstor Lujan, Joan Perucho, Javier Domingo o Llorenç Torrado.
L’Anna Aguiló, directora de la Fundació Josep Pla, destaca que l’escriptor palafrugellenc utilitzava la gastronomia per descriure aspectes de la societat catalana de l’època.
Josep Pla va ser un un gran defensor de La Cuina de l ́Empordanet, i, per extensió, la cuina gironina. Així, El Motel Restaurant de Figueres ha estat la seu escollida per celebrar el record al Josep Pla més gourmet. En aquest sentit, s’ha de recordar que a la taula número 26 d’aquest restaurant és la que Pla va ocupar, fins a la seva mort, ara fa 38 anys. Per últim, el summiller Josep Roca ha estat l’encarregat de la glossa, en la que es narra la vinculació de l’autor i les seves obres al món de la gastronomia.
D’altra banda, podeu recuperar la conversa íntegra amb l’Anna Aguiló, la qual ens detalla aquest acte, en el següent arxiu.